Δραστηριότητες

Σχολικό Έτος 2022-2023
 

Βράβευση στον Διαγωνισμό του Τομέα Νεότητας
του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

24 Ιουνίου 2023

Η σχολική μας κοινότητα έλαβε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διάκριση στον Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό που προκήρυξε ο Τομέας Νεότητας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Συγκεκριμένα, η μαθήτρια Ελένη Κ. της Β΄ τάξης απέσπασε έπαινο στο διαγωνισμό σκίτσου για μαθητές Γυμνασίου με θέμα: «Κάθε σας σκέψη και μία δράση μας».

Η τελετή βράβευσης των νικητών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 24ης Ιουνίου του 2023 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Συγχαίρουμε όλα τα παιδιά μας που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό εκφράζοντας με τα έργα τους τα ιδεώδη που πρεσβεύει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Μπορείτε να δείτε την τελετή απονομής των βραβείων πατώντας εδώ.


Πρόσφατα αποκτήματα της Σχολικής Βιβλιοθήκης

27 Μαΐου 2023

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Η βιβλιοθήκη του σχολείου κατά τη σχολική χρονιά 2022 - 2023 απέκτησε καινούρια βιβλία. Αρκετά από αυτά μάλιστα επιλέχτηκαν μετά από ψηφοφορία από τους μαθητές. Δείτε αναλυτικά ποιοι τίτλοι θα είναι διαθέσιμοι για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας από τη νέα σχολική χρονιά πατώντας εδώ.


Ανακύκλωση πλαστικών καπακιών

26 Μαΐου 2023

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Στο πλαίσιο της δράσης "Εθελοντισμός - Αλληλεγγύη στην κοινότητα" οι μαθητές μας συλλέγουν πλαστικά καπάκια.

Η νέα γενιά μαθαίνει την ανακύκλωση, την προσφορά, τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη μέσα από απλές πράξεις με μηδενικό κόστος. Τα πλαστικά καπάκια θα δοθούν σε Εταιρεία Ανακύκλωσης για την προμήθεια αναπηρικών αμαξιδίων και ορθοπεδικών ειδών, που θα προσφέρουν κίνηση και αυτονομία σε άτομα με κινητικά προβλήματα.


Παρουσίαση του πολιτιστικού προγράμματος
«Ιχνηλατώντας την Ξενιτιά»

24 Μαΐου 2023

«Την ξενιτειά… την ορφανιά… την πίκρα… την αγάπη…
τα τέσσερα τα ζύγισαν… βαρύτερα είναι τα ξένα!»

Την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023 με μια ποιοτική και πρωτότυπη διπλή παρουσίαση (το πρωί για μαθητές και το απόγευμα για γονείς και εκπαιδευτικούς) ολοκληρώσαμε το φετινό μας αφιέρωμα στους λόγους που ώθησαν τους Έλληνες στην ξενιτιά. Εκπαιδευτικοί και μαθητές αποτέλεσαν τους κρίκους μιας δυνατής βιωματικής αλυσίδας που μέσα από τη μουσική, τη δραματοποίηση, τον παραδοσιακό και σύγχρονο χορό καθώς και την εικαστική δημιουργία, έχτισαν φάρους μνήμης για τον κάθε ξενιτεμένο.

Ευχαριστούμε όλους όσους μας στήριξαν και μας επιβράβευσαν με ένα δυνατό χειροκρότημα.

Ευχή μας για τη νέα γενιά… να μπορεί ελεύθερα να ονειρεύεται… ελεύθερα να εκφράζεται… να μην απογοητεύεται και να μη χρειάζεται να ξενιτεύεται. Καλό Καλοκαίρι!


Μονοήμερη εκδρομή στο Ναύπλιο

18 Μαΐου 2023

Φτάνοντας στο τέλος σχεδόν της φετινής σχολικής χρονιάς πραγματοποιήσαμε την Πέμπτη 18/5/2023 την καθιερωμένη μονοήμερη εκδρομή μας! Προορισμός μας το πανέμορφο Ναύπλιο με το επιβλητικό Παλαμήδι και το γραφικό Μπούρτζι. Γιατί σχολική ζωή χωρίς εκδρομή δεν γίνεται! Έτσι περάσαμε, μαθητές και καθηγητές μια μέρα ξεγνοιασιάς και όμορφης ανάπαυλας περιμένοντας το πολυπόθητο θέρος!


Οι μαθητές μας συμβουλεύουν…

16 & 17 Μαΐου 2023

Την Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17 Μαΐου τα μέλη της Ομάδας Ψηφιακής Ασφάλειας της Β’ τάξης παρουσίασαν στους μαθητές της Α’ Γυμνασίου τη δουλειά τους πάνω στην ψηφιακή ασφάλεια και τους κινδύνους του διαδικτύου. Επέλεξαν να θίξουν τα πιο κρίσιμα, κατά την εκτίμησή τους, θέματα όπως: την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και το ψηφιακό μας αποτύπωμα, τον κυβερνοεκφοβισμό, τον διαδικτυακό εξαναγκασμό και εκβιασμό, τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από τις πλατφόρμες διαδικτυακών παιχνιδιών και το πρόβλημα της διαδικτυακής εξάρτησης. Με αφόρμηση κατάλληλα επιλεγμένα βίντεο που προβλήθηκαν, ενέπλεξαν τους μαθητές σε γόνιμη συζήτηση και τους έδωσαν συμβουλές σχετικά με τον τρόπο χειρισμού των επιμέρους κινδύνων. Τέλος μοίρασαν στα παιδιά έντυπο με μια σύνοψη των σημαντικότερων στοιχείων που θίχθηκαν. Συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες της ομάδας για την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετώπισαν το θέμα, την συντονισμένη προσπάθεια και την επιτυχή οργάνωση και διεξαγωγή του όλου εγχειρήματος.


Ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών

16 Μαΐου 2023

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Στο πλαίσιο της δράσης "Εθελοντισμός - Αλληλεγγύη στην κοινότητα" ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση πλαστικών μπουκαλιών από τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας.

Τα πλαστικά μπουκάλια δόθηκαν στους μαθητές και με τη συμβολή του δεκαπενταμελούς παραδόθηκαν στους ειδικούς συλλέκτες, στα ανταποδοτικά σημεία ανακύκλωσης του Δήμου μας. Μπράβο στους μαθητές μας!


Βράβευση μαθητών μας της Α’ Γυμνασίου στον
«1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Οικονομικό Διαγωνισμό»

11 Μαΐου 2023

Στις 11-5-2023 βραβεύτηκαν διαδικτυακά σε ειδική τελετή που διοργάνωσε το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο οι παρακάτω μαθητές και μαθήτριες της Α’ Γυμνασίου:
Βασιλείου Γλυκερία-Ιωάννα, Ιστιρούμπης-Τσάμης Γεώργιος, Μπασιακούρα Μαρία-Δάφνη, Πανουσάκη Βασιλική, Στεργίου Ιάσωνας-Ηλίας, που συμμετείχαν στον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Οικονομικό Διαγωνισμό με θέμα: «Οικογενειακός Προϋπολογισμός και Βιωσιμότητα» (15.02.2023), στο πλαίσιο του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας, που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ειδικότερα τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών στο πλαίσιο του Προγράμματος Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας - ΘΕ ΠΔΕ 02: Διδακτική Οικονομικών, Διοίκησης και Εκπαιδευτική Αξιολόγηση.

Θερμά συγχαρητήρια στις μαθήτριες και στους μαθητές που βραβεύτηκαν!!!


Τριήμερη εκδρομή της Γ' Γυμνασίου
Λιτόχωρο-Βεργίνα-Θεσσαλονίκη-Δίον-Βόλος

4-6 Μαΐου 2023

Μπορούμε να φανταστούμε την κραυγή χαράς που σίγουρα θα βγήκε από το στόμα του μεγάλου μας αρχαιολόγου Μανόλη Ανδρόνικου όταν αντίκρισε μπροστά του τον τάφο του βασιλιά της Μακεδονίας, Φιλίππου του Β΄. Τόσα χρόνια μετά οι επισκέπτες της Βεργίνας ζουν ξανά αυτό το θαύμα! Αυτό ζήσαμε κι εμείς στο πλαίσιο της τριήμερης εκδρομής της Γ’ Γυμνασίου.

Η Βεργίνα ήταν ο πρώτος μας σταθμός που προμήνυε και την ενδιαφέρουσα συνέχεια!

Λεπτοκαρυά, στη συνέχεια η όμορφη νύφη του Θερμαϊκού, η Θεσσαλονίκη μας, ο αρχαιολογικός χώρος στο Δίον, κάτω ακριβώς από τον χιονισμένο Όλυμπο και τέλος ο Βόλος ήταν οι σταθμοί της όμορφης εκδρομής μας που πραγματοποιήθηκε από 4 - 6 Μαΐου.


Παρουσίαση του πολιτιστικού προγράμματος
«Ιστορικά ο Ελληνισμός εκτός Ελλάδας»

3 Μαΐου 2023

Και φτάσαμε λοιπό στην ολοκλήρωση του πολιτιστικού μας προγράμματος, Το ταξίδι των έξι μηνών όμορφο, το άνοιγμα στη γνώση μεγάλο, η συμμετοχή των μαθητών ανεπανάληπτη! Η αυλαία έκλεισε με την όμορφη εκδήλωσή μας που πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαΐου στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου μας στο “Καμίνι”.

Τραγούδι, χορός, καλεσμένοι, γονείς και παιδιά και με την τεχνολογία να μας βοηθά να περιγράψουμε αυτό το εξάμηνο οδοιπορικό, ήταν όλοι μαζί εκεί για να ολοκληρώσουμε και να φωνάξουμε δυνατά πως οι δρόμοι του ελληνισμού υπήρξαν ανέκαθεν πλατιοί και μακριοί γεμάτοι πολιτισμό και αγάπη για τον άνθρωπο αλλά και δύσκολοι γεμάτοι πολέμους και αγώνα για επιβίωση!

Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του προγράμματος! Ο Ελληνισμός αξίζει να ζήσει και θα ζήσει! Ας βροντοφωνάξουμε λοιπόν πως “Η Ρωμιοσύνη εν να χαθή όντας ο κόσμος λείψει”.

Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση του προγράμματος πατώντας εδώ.


«Αναζητώντας τους δρόμους του Ελληνισμού στη Νότια Ιταλία»
Εκπαιδευτική εκδρομή πολιτιστικών προγραμμάτων

22-26 Απριλίου 2023

Αναζητώντας τους δρόμους του Ελληνισμού στη Νότια Ιταλία και εκπληρώνοντας έναν από τους στόχους των δύο πολιτιστικών μας προγραμμάτων, ταξιδέψαμε από 22-26 Απριλίου στη Magna Grecia για να συναντήσουμε και να αιχμαλωτίσουμε στην ψυχή μας τον Ελληνισμό έξω από την Ελλάδα και να τον απαθανατίσουμε πριν τα ίχνη του εξαφανιστούν.

38 παιδιά και 5 εκπαιδευτικοί κάναμε αυτό το οδοιπορικό συναντώντας τους απογόνους των πρώτων αποίκων στη Sternatia του Salento!

Castrigniano dei Greci, Καλημέρα, Στερνατία, Τάραντας, Ματέρα, Αλμπερομπέλο, Λέτσε οι σταθμοί μας!

Μιλήσαμε, τραγουδήσαμε, χορέψαμε με ελληνόφωνους και κλείσαμε στο μυαλό και στην ψυχή μας μιαν άλλη Ελλάδα που ζει και αναπνέει ακόμα εκεί έξω ακριβώς γιατί έχει μάθει να επιβιώνει παντού! Το ταξίδι μαγευτικό, οι εμπειρίες μοναδικές! Μακάρι να μας δίνεται πάντα η ευκαιρία να πραγματοποιούμε τέτοια ταξίδια!


«Ο Αθλητισμός …στις χαμένες πατρίδες»

5 Απριλίου 2023

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο με τίτλο «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ» που εκδόθηκε από το Μουσείο Μπενάκη και το κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών μετά από την παρουσίαση της έκθεσης, την οποία επισκεφτήκαμε, με τίτλο «Μ.Ασία: Λάμψη - Καταστροφή - Ξεριζωμός - Δημιουργία», αντιλαμβανόμαστε πως ο σωματειακός αθλητισμός των προσφύγων της Μ. Ασίας αποτέλεσε ιδιαίτερη πτυχή της συλλογικής δράσης του προσφυγικού κόσμου στην Ελλάδα. Οι πρόσφυγες υπήρξαν φορείς νεοτερισμών όπως η εισαγωγή του γυναικείου αθλητισμού και τα προσφυγικά αθλητικά σωματεία λειτούργησαν και ως φορείς μνήμης της πονεμένης και ξεριζωμένης Ρωμιοσύνης.

Θέλοντας λοιπόν να υλοποιήσουμε μια δράση αφιερωμένη στον κάθε ξενιτεμένο Έλληνα που με ή χωρίς επιλογή αναζήτησε μια νέα πατρίδα, την Τετάρτη 5-4-2023 στο πλαίσιο ενός περιπάτου στο Άλσος ΒεΪκου, διοργανώσαμε ένα φιλικό αθλητικό τουρνουά αφιερωμένο στις «Χαμένες Πατρίδες». Οι μαθητές-τριες συμμετείχαν στο Μπάσκετ, το Βόλεϊ και το Ποδόσφαιρο, δίνοντας στις ομάδες τους ονόματα όπως: Αρτάκη - Κωνσταντινούπολη - Ηράκλεια - Σμύρνη - Αϊβαλί - Τραπεζούντα - Αμμόχωστος - Τάραντας - Αργυρόκαστρο - Κορυτσά.

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά μας που προσέγγισαν τη δράση αυτή με ευαισθησία μέσα στο πλαίσιο του «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ».


Σχολική Βιβλιοθήκη: Μάρτιος

31 Μαρτίου 2023

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Στις 21 Μαρτίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το Βιβλίο του μήνα λοιπόν ήταν «Ο Ελύτης για παιδιά» της Ιουλίτας Ηλιοπούλου. Ένα βιβλίο που φέρνει τον μεγάλο νομπελίστα ποιητή μας κοντά στις νεότερες ηλικίες με ζωντανό και βιωματικό τρόπο και με πολλές δραστηριότητες για τους μικρούς του αναγνώστες.


Παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

25 Μαρτίου 2023

Το σχολείο μας συμμετείχε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου τιμώντας τους προγόνους μας που αγωνίστηκαν για τη δημιουργία ενός ελεύθερου ελληνικού κράτους. Συγχαρητήρια στις μαθήτριες και στους μαθητές μας.


Εορτασμός της Εθνικής μας εορτής της 25ης Μαρτίου

24 Μαρτίου 2023

Το χρονικό της επανάστασης εμπλουτισμένο με ποιήματα παρουσιάστηκε από μαθητές και μαθήτριές μας στην εκδήλωση που με ιδιαίτερη φροντίδα είχε προετοιμάσει η καθηγήτρια κ. Νίκη Μπερλέμη. Η χορωδία μας με τη μουσικό μας κα. Έφη Παπαδιάδη πλαισίωσε με επιτυχία μουσικά την εορτή.


Επίσκεψη στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου»

23 Μαρτίου 2023

«Την ώρα που ανέβαινα τη σκάλα για να επιβιβαστώ στο πλοίο, ρίχνω μια ματιά πίσω μου, στα Βουρλά την πατρίδα μου...», Φιλιώ Χαιδεμένου η αρχόντισσα της Μικρασίας, το καύχημα της Ν.Φιλαδέλφειας όπου βρίσκεται και το ομώνυμο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού αφιερωμένο στην προσφυγοπούλα που κατάφερε να δει το όνειρό της να γίνεται πραγματικότητα, να φτιάχνεται το μουσείο και μετά από λίγους μήνες να πεθαίνει σε ηλικία 107 χρονών.

Αυτό το Μουσείο επισκεφτήκαμε την Πέμπτη 23-3-2023 στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Ιστορικά, ο Ελληνισμός εκτός Ελλάδος» παιδιά και υπεύθυνες καθηγήτριες. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη και η ανάγκη να δηλώσουμε ξεκάθαρα πως ο πόλεμος μόνο δεινά φέρνει.! Τα λόγια της γιαγιάς Φιλιώς αντηχούν στ' αυτιά μας: «Όσο ζω και αναπνέω δεν θα σταματήσω ποτέ να μιλώ για όσα ζήσαμε οι Έλληνες της Σμύρνης». Δεν ξέχασε τον τόπο της και ορκίστηκε να κάνει κάτι για να μην ξεχαστεί ποτέ η Μικρά Ασία, ο ελληνισμός της και ο ιδιαίτερος πολιτισμός της.


Εκπαιδευτική εκδρομή στην Ελευσίνα

22 Μαρτίου 2023

Την Τετάρτη 22-3-2023, οι μαθητές της Α’ και Β’ Τάξης επισκέφθηκαν την Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023.

Τα παιδιά αφού ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο, έκαναν μια μικρή βόλτα στην όμορφη πόλη. Είχε προηγηθεί ενημέρωση για τα Ελευσίνια Μυστήρια.


Παρουσίαση από τον συγγραφέα του βιβλίου
«Από την εκρίζωση της Μ.Ασίας στο ρίζωμα της Πάτρας»

21 Μαρτίου 2023

Την Τρίτη 21-3-2023 στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Ιστορικά, ο Ελληνισμός εκτός Ελλάδος», καλέσαμε στο σχολείο μας τον συγγραφέα του βιβλίου «Από την εκρίζωση της Μ.Ασίας στο ρίζωμα της Πάτρας» κ. Νίκο Αθανασίου.

Τα παιδιά του προγράμματος παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την αναφορά του συγγραφέα στα ήθη και έθιμα καθώς και στις αθλητικές δραστηριότητες των Ελλήνων Μικρασιατών αφού έκανε μια σύντομη ιστορική παρουσίαση των γεγονότων που οδήγησαν στην καταστροφή του 1922. Στο τέλος ο κ. Αθανασίου αφού μας ευχαρίστησε για την πρόσκληση, χάρισε το βιβλίο του στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Τον ευχαριστούμε πολύ.


«Ελένη» του Ευριπίδη

14 Μαρτίου 2023

Την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023 οι μαθητές της Γ’ τάξης παρακολούθησαν από το θέατρο «Θυμέλη – Έλλη Βοζικιάδου» την παράσταση «Ελένη» του Ευριπίδη, πιστή στο κείμενο του σχολικού τους εγχειριδίου και με σκηνοθετικές επιλογές κλασικές, ώστε να είναι σε θέση να ανακαλούν απρόσκοπτα τις γνώσεις τους για το αρχαίο δράμα.

Στο τέλος του έργου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους συντελεστές της παράστασης και να αντιληφθούν ουσιαστικότερα την απαιτητική διαδικασία της μεταφοράς του κειμένου στη σκηνή.


Τα «κάλαντα του Μάρτη» στο 1ο και 6ο Νηπιαγωγείο

2 Μαρτίου 2023

Την Πέμπτη 2 Μαρτίου οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Α3, συνοδευόμενοι από την καθηγήτρια μουσικής του σχολείου μας, επισκέφτηκαν το 1ο και το 6ο Νηπιαγωγείο του Δήμου Γαλατσίου και τραγούδησαν στους λιλιπούτειους μαθητές τα κάλαντα του Μάρτη!


Σχολική Βιβλιοθήκη: Φεβρουάριος

28 Φεβρουαρίου 2023

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Ο μήνας Φεβρουάριος ήταν αφιερωμένος στη συγγραφέα Άλκη Ζέη, μια και το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή της. Έτσι τα Βιβλία του μήνα είναι όσα έργα της διαθέτει η βιβλιοθήκη μας:

• «Το καπλάνι της βιτρίνας»

• «Ο ψεύτης παππούς»

• «Η μωβ ομπρέλα»

• «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» και

• «Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της»

Παράλληλα κατά τη διάρκεια του μήνα αυτού διενεργήθηκε ψηφοφορία ανάμεσα σε δύο βιβλία εικονογραφημένης λογοτεχνίας (graphicnovel):

• «Ο θησαυρός της Βαγίας» της Ζωρζ Σαρή σε επιμέλεια Γιώργου Γούση και εικονογράφηση Kanellos Cob και

• «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Άλκης Ζέη σε διασκευή Αγγελικής Δαρλάση και εικονογράφηση Δημήτρη Μαστώρου.

Νικητής αναδείχτηκε το δεύτερο βιβλίο.


Σεμινάριο: «Γνωριμία με τα συναισθήματα,
αναγνώριση και διαχείρισή τους»

20 Φεβρουαρίου 2023

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Στις 20-2-2023 οι μαθητές του προγράμματος Αγωγής Υγείας «Άδραξε κάθε ευκαιρία και νιώσε την ευτυχία όσο πιο δυνατά μπορείς» παρακολούθησαν σεμινάριο με θέμα: «Γνωριμία με τα συναισθήματα, αναγνώριση και διαχείρισή τους» από τη Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας - Ανασυνδυασμένη Ψυχοθεραπεύτρια και Εκπαιδευτικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα Κωνσταντίνα Παπασταματίου.


Επίσκεψη στην 114 Πτέρυγα Μάχης

16 Φεβρουαρίου 2023

Στις 16/2 επισκεφθήκαμε την 114 Πτέρυγα Μάχης στην περιοχή της Τανάγρας. Ενημερωθήκαμε για τις δυνατότητες των αεροπλάνων Mirage-2005 και Rafale, στις πολεμικές μοίρες 331 και 332 αντίστοιχα. Είδαμε επίσης πώς επισκευάζονται τα μαχητικά αεροπλάνα και γενικά πώς λειτουργεί μια πολεμική μοίρα. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και εκπαιδευτική επίσκεψη. Και του χρόνου!


Είδη πρώτης ανάγκης
για τους σεισμοπαθείς Τουρκίας και Συρίας

16 Φεβρουαρίου 2023

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου μας συγκέντρωσαν είδη πρώτης ανάγκης για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας. Το συγκεντρωμένο υλικό παραδόθηκε στις 16/2 στα γραφεία της Γ’ ΕΛΜΕ για να προωθηθεί στις πληγείσες χώρες. Ευχαριστούμε τα παιδιά και τους γονείς για την αλληλεγγύη τους.


Συμμετοχή στον 1° Πανελλήνιο Μαθητικό Οικονομικό Διαγωνισμό

15 Φεβρουαρίου 2023

Οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου συμμετείχαν στον 1° Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα: «Οικογενειακός Προϋπολογισμός και Βιωσιμότητα» που διοργάνωσε το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (Θεματική Ενότητα ΠΔΕ02: Διδακτική Οικονομικών, Διοίκησης και Εκπαιδευτική Αξιολόγηση) της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και με την υποστήριξη των Εργαστηρίων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών: α) Μάνατζμεντ & Δημόσιας Διοίκησης και β) Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών στην οικονομική επιστήμη.


Επιμορφωτική συνάντηση γονέων

15 Φεβρουαρίου 2023

Στις 15 Φεβρουαρίου 2023, ημέρα Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 1η επιμορφωτική συνάντηση γονέων στην Αίθουσα Τελετών του Σχολείου μας, με θέμα: "Οριοθετημένες Πρακτικές για την ομαλή και λειτουργική καθημερινότητα των παιδιών μας". Εισηγήτριες ήταν οι κ. Βεργίνη Χαρά, εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδική Αγωγή και η κ. Γεωργίτσου Αικατερίνη, εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδική Αγωγή και ειδίκευση στη Σχολική Ψυχολογία και Δραματοθεραπεία. Αναλύθηκαν βασικές έννοιες, προτάθηκαν καλές πρακτικές. Οι δε γονείς αφενός συζήτησαν τους προβληματισμούς τους, αφετέρου ενημερώθηκαν για φορείς και υπηρεσίες όπου μπορούν να απευθυνθούν για περαιτέρω βοήθεια.


Επίσκεψη στην έκθεση «Ένδυμα Ψυχής»

12 Φεβρουαρίου 2023

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023 επισκεφτήκαμε το Μουσείο της Ακρόπολης για να δούμε την εμβληματική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ένδυμα Ψυχής». Στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων θαυμάσαμε 70 έργα κατανεμημένα σε πέντε κύριες ενότητες: α) ενδυμασίες που ανήκαν σε ιστορικά πρόσωπα, β) τοπικές φορεσιές από τη μητροπολιτική Ελλάδα, γ) τη νησιωτική Ελλάδα και την Κρήτη, δ) την Κύπρο, ε) τις « χαμένες πατρίδες». Αυθεντικές στολές και ενδύματα του προπερασμένου αιώνα που διαφύλαξε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο αλλά και άλλα Μουσεία της χώρας μας, φορέθηκαν από σύγχρονους ανθρώπους και φωτογραφήθηκαν, στη συνέχεια τυπώθηκαν σε ύφασμα και κεντήθηκαν λεπτομέρειές τους. Το εξαιρετικό και πρωτότυπο αποτέλεσμα αυτής της σύγχρονης τεχνικής προσέγγισης, ενθουσίασε τους μαθητές-τριες που φέτος υλοποιούν το πολιτιστικό πρόγραμμα «Ιχνηλατώντας την Ξενιτιά», καθώς είχαν την ευκαιρία να αναζητήσουν ενδυματολογικά ίχνη από τους τόπους καταγωγής τους προκειμένου στη συνέχεια να εμπλουτίσουν εικαστικά το γενεαλογικό τους δέντρο.


Σχολική Βιβλιοθήκη: Ιανουάριος

31 Ιανουαρίου 2023

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

«Καταραμένα Μαθηματικά – Η Αλίκη στη χώρα των Μαθηματικών» του Κάρλο Φαμπρέτι ήταν το Βιβλίο του μήνα για τον Ιανουάριο. Ένα βιβλίο που απευθύνεται πρωτίστως σε όσους μισούν τα Μαθηματικά και τους συντροφεύει – μαζί με την ηρωίδα του – σε ένα ταξίδι ανακάλυψης των θεωριών που διαμορφώνουν αυτήν την τόσο συναρπαστική θετική επιστήμη.


Επίσκεψη στη Μονή του Αγίου Εφραίμ

27 Ιανουαρίου 2023

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Στις 27 Ιανουαρίου οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου επισκέφθηκαν το μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη. Γνώρισαν την μοναχική παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας και προσκύνησαν το λείψανο του νεοφανούς Αγίου, ο οποίος μαρτύρησε το 1426 και το λείψανό του βρέθηκε το 1950.

Οι συνοδοί καθηγητές μίλησαν στα παιδιά για το μαρτύριο του Αγίου, την ιστορία του μοναστηριού καθώς και για την αρχιτεκτονική και την αγιογραφία του Ι.Ναού.

Στην αυλή του μοναστηριού οι μαθητές κεράστηκαν το παραδοσιακό «μοναστηριακό κέρασμα» τσάι και καφέ με κουλουράκια και λουκούμια.


Πρωινό γεύμα στην τάξη

23 & 26 Ιανουαρίου 2023

Στις 23 και 26 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήσαμε πρωινό γεύμα μέσα στα τμήματα Α2 και Α3 αντίστοιχα, στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Οικιακής Οικονομίας. Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν στην ιδέα φέρνοντας διάφορες λιχουδιές που ετοίμασαν μόνοι τους, ταχίνι, φυστικοβούτυρο και διάφορα φρούτα. Το σχολείο τους πρόσφερε ένα υγιεινό πρωινό με φυσικό χυμό πορτοκάλι που έστυψαν οι ίδιοι οι μαθητές και ένα τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως με τυρί, βραστή γαλοπούλα και μαρούλι. Διασκέδασαν τρώγοντας όλοι μαζί και ανέκτησαν τις δυνάμεις τους για την υπόλοιπη μέρα τους αποδεικνύοντας πως η διατροφή είναι ένας βασικός άξονας για την εξασφάλιση της καλής σωματικής και κοινωνικής ευεξίας του ανθρώπου.


Μια διαφορετική παράσταση με πολλή Χημεία…

23 και 24 Ιανουαρίου 2023

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Τη Δευτέρα 23-1-2023 η Α’ τάξη και την Τρίτη 24-1-2023 η Β’ τάξη του σχολείου μας, παρακολούθησαν μια διαφορετική παράσταση, με πολλή Χημεία, πολλά πειράματα και λίγη ...μαγεία.

Η παράσταση του “Stand up Chemistry” χάρισε γνώση, προβληματισμό, και πολύ παιχνίδι! Έτσι η Χημεία αναζήτησε την ουσία! Τα παιδιά άφησαν τα κινητά στην άκρη, ενθουσιάστηκαν, οραματίστηκαν και συνέδεσαν τις ανθρώπινες σχέσεις με τα πειράματα!


«Αιών... εν Ίωνία, Θράκη και Πόντω»

20 Ιανουαρίου 2023

Στις 20-1-2023 οι υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος «Ιστορικά, ο Ελληνισμός εκτός Ελλάδας» επισκέφθηκαν στο Σύνταγμα έκθεση με θέμα: «Αιών... εν Ίωνία, Θράκη και Πόντω». Ένα αφιέρωμα στη μνήμη 1922-2022. Σημαντικοί φορείς της χώρας ένωσαν τις δυνάμεις τους, θέλοντας να αποτίσουν φόρο τιμής στην «ελληνική προσφυγιά» και να μεταδώσουν στις νεότερες γενιές τον ιστορικό πλούτο, την αξιοσύνη και την περηφάνεια του Ελληνισμού. Το αφιέρωμα ήταν εμπλουτισμένο με εικόνες, βίντεο και υλικό ιστορικών αρχείων, το οποίο αργότερα προβλήθηκε στους μαθητές που μετέχουν στο πρόγραμμα.


«Ξυπόλυτοι Ήρωες»
Διαδικτυακή συνάντηση με τη συγγραφέα Αλεξάνδρα Μητσιάλη

16 και 23 Ιανουαρίου 2023

Οι μαθητές της Γ’ τάξης κατά τη διάρκεια του Α’ Τετραμήνου μελέτησαν το δις βραβευμένο ιστορικό μυθιστόρημα της Αλεξάνδρας Μητσιάλη «Ξυπόλυτοι Ήρωες» (2017). Στη συνέχεια συνεργαζόμενοι σε μικρές ομάδες ασχολήθηκαν με διάφορες παραμέτρους του έργου: την εποχή του μυθιστορήματος και τα ιστορικά του γεγονότα, την πόλη της Θεσσαλονίκης και τα σημεία όπου διαδραματίζονται τα κύρια συμβάντα του έργου, τα πρόσωπα, το ήθος και τις αξίες τους• ακόμα εξέφρασαν ατομικά δικές τους σκέψεις και ανησυχίες με δημιουργικό τρόπο: εικαστικό, παραστατικό, αλλά και συγγραφικό.

Επιστέγασμα όλων των παραπάνω δραστηριοτήτων υπήρξε η διαδικτυακή συνάντηση των μαθητών με τη συγγραφέα, η οποία είχε την καλοσύνη να αφιερώσει στο σχολείο μας δύο διαδοχικές Δευτέρες από το γεμάτο πρόγραμμά της. Έτσι στις 16 και 23 Ιανουαρίου τα τμήματα Γ1 - Γ3 και Γ2 - Γ4 αντίστοιχα και οι φιλόλογοί τους Έλενα Λάππα και Κατερίνα Ζωγράφου είχαν την μεγάλη χαρά και την ιδιαίτερη τιμή να παρακολουθήσουν αρχικά μία πολύ εμπεριστατωμένη παρουσίαση που περιλάμβανε φωτογραφικό υλικό από τη Θεσσαλονίκη του τότε και του τώρα και στη συνέχεια να θέσουν ερωτήσεις και με αφορμή αυτές να συζητήσουν με την κα Μητσιάλη για τη μνήμη και τη διάσωσή της, το Ολοκαύτωμα και τη ναζιστική θηριωδία, το βίωμα της συγγραφής και της ανάγνωσης. Την ευχαριστούμε θερμά.


Σχολική Βιβλιοθήκη: Δεκέμβριος

30 Δεκεμβρίου 2022

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Το Βιβλίο του μήνα για τον Δεκέμβριο ήταν τα «Ματωμένα Χώματα» της Διδώς Σωτηρίου, ιδιαίτερα επίκαιρο τη φετινή χρονιά, αλλά πάντα αγαπημένο και δημοφιλές από το 1962, οπότε πρωτοεκδόθηκε. Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας και η Καταστροφή του 1922 γίνονται εμπειρίες και του αναγνώστη, μέσα από τα βιώματα του πρωταγωνιστή, Μανώλη Αξιώτη.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα του χρόνου έγινε και μία ακόμα ψηφοφορία ανάμεσα σε δύο βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης, τα οποία με λογοτεχνική γραφή και χιούμορ κάνουν προσιτή στους αναγνώστες τους την επιστημονική γνώση. Μεταξύ ωστόσο του «Είναι ζήτημα Χημ-ίου» του Βαγγέλη Νάστου και του «Η γεωγραφία για εντελώς αγεωγράφητους» της ιστοσελίδας «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προέκυψε ισοψηφία· έγινε λοιπόν κλήρωση η οποία ανέδειξε ως νικητή το δεύτερο βιβλίο.


Χριστουγεννιάτικη γιορτή

23 Δεκεμβρίου 2022

Οι Άγιες μέρες των Χριστουγέννων έφτασαν και το σχολείο μας όπως κάθε χρόνο ολοκληρώνει τις δράσεις του για το 2022 με μια Χριστουγεννιάτικη γιορτή.

Ξεκινήσαμε με ένα μικρό αφιέρωμα στον Ελληνισμό της Μ. Ασίας ακούγοντας και χορεύοντας τα παραδοσιακά κάλαντα της Σμύρνης. Βραβεύσαμε τις τρεις καλύτερες εικαστικές δημιουργίες, μεικτής τεχνικής, από όσους μαθητές-τριες φιλοτέχνησαν κάρτες με θέμα "Χριστούγεννα με Μνήμες Προσφυγιάς του 1922". Συνεχίσαμε με Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη χορωδία μας, ποιήματα και σύγχρονο χορό. Μέσα από αυτή τη ζεστή εικαστική, μελωδική και χορευτική Χριστουγεννιάτικη προσέγγιση, στέλνουμε σ' όλους τις καλύτερες ευχές μας. Χρόνια πολλά κι ευλογημένα!


Προσφορά στο Κέντρο Νεότητας & Οικογένειας της Αγίας Γλυκερίας

23 Δεκεμβρίου 2022

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Στις 22 Δεκεμβρίου, το σχολείο μας παρέδωσε, στο Κέντρο Νεότητας και Οικογένειας της Αγίας Γλυκερίας, τρόφιμα και είδη προσωπικής υγιεινής στο πλαίσιο της δράσης μας με θέμα "Αλληλεγγύη- Εθελοντισμός" που συνεχίζεται και φέτος στο σχολείο μας.


Η χορωδία μας στο 1ο Νηπιαγωγείο Γαλατσίου

22 Δεκεμβρίου 2022

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Στην Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου η χορωδία του σχολείου μας επισκέφτηκε το 1ο Νηπιαγωγείο Γαλατσίου και τραγούδησε στους λιλιπούτειους μαθητές χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα.


Η Α' τάξη παρακολουθεί την «Οδύσσεια» του Ομήρου

21 Δεκεμβρίου 2022

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Στο θέατρο «Ακάδημος», στις 21 Δεκεμβρίου, η Α’ τάξη του σχολείου μας παρακολούθησε την «Οδύσσεια» του Ομήρου σε μία εναλλακτική και πρωτοπόρα παράσταση με εξαιρετικό ενδιαφέρον!


Χριστουγεννιάτικα τραγούδια στην Αρτέμιδα από την χορωδία μας

18 Δεκεμβρίου 2022

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Την τελευταία Κυριακή πριν τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης η χορωδία του σχολείου μας μαζί με συναδέλφους και γονείς επισκέφτηκε την ενορία της Αγίας Παρασκευής στην Αρτέμιδα για να πει τα κάλαντα και άλλα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια! Η ατμόσφαιρα με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ήταν ήδη κατανυκτική! Σ’ αυτήν προστέθηκαν και οι γλυκιές φωνούλες των παιδιών μας που έφεραν πιο κοντά μας το πνεύμα των Χριστουγέννων. Και του χρόνου με υγεία για όλους! Καλά Χριστούγεννα!


Σεμινάριο «Το κάπνισμα, σε όλες τις μορφές του, και οι συνέπειές του»

8 Δεκεμβρίου 2022

Στο πλαίσιο της δράσης για την προαγωγή της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής υγείας, των μαθητών μας, πραγματοποιήθηκε στα τμήματα της Β΄ Γυμνασίου, δίωρο διαδικτυακό σεμινάριο για το κάπνισμα. Η κα Βυζικίδου, υπεύθυνη του Ερευνητικού Εργαστηρίου George D. Behrakis «SMOKE FREE GREECE», της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας ανέπτυξε διεξοδικά και σε βάθος το πρόβλημα του καπνίσματος (σε όλες τις μορφές του) και τις συνέπειες που αυτό προκαλεί. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι μαθητές διατύπωσαν τις ερωτήσεις τους και στη συζήτηση που ακολούθησε δόθηκε η ευκαιρία να λύσουν όλες τις απορίες τους. Στόχος του σεμιναρίου ήταν οι μαθητές να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις ώστε να μπορούν να αντισταθούν σε μια τόσο βλαβερή και επικίνδυνη για τη ζωή τους συνήθεια.


Τελετή απονομής βραβείων
5ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ψηφιακής Δημιουργίας
«Οδική Ασφάλεια: Κοινή Ευθύνη»

1 Δεκεμβρίου 2022

Το σχολείο μας απέσπασε το τρίτο βραβείο στον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας «Οδική Ασφάλεια: Κοινή Ευθύνη», που διοργάνωσε η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) “ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ” για το σχολικό έτος 2021 - 2022 στην κατηγορία τηλεοπτικό σποτ, με το βίντεο «Κάθε σας πεταλιά…».

Στη δημιουργία του σποτ πήραν μέρος οι μαθητές: Αθανασίου Απόστολος-Σάββας, Αντωνόπουλος Εμμανουήλ, Αρακελιάν Άρης-Νικόλαος, Βλάσση Ελευθερία-Άννα, Γιάκας Κωνσταντίνος, Ζανιάς Κωνσταντίνος και Θεοδωρόπουλος Θεόδωρος. Συντονίστρια καθηγήτρια της ομάδας ήταν η φιλόλογος Μαρία Πούλου.

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας στο ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022. Εκτός από το βραβείο τους τα παιδιά παρέλαβαν αναμνηστικά δώρα, χρήσιμα για τη ασφάλειά τους όταν ποδηλατούν, και συμμετείχαν στις παράλληλες δράσεις με τους προσομοιωτές οδικής ασφάλειας. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά !

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της τελετής απονομής των βραβείων πατώντας εδώ.


Σχολική Βιβλιοθήκη: Νοέμβριος

30 Νοεμβρίου 2022

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Το Βιβλίο του μήνα για τον Νοέμβριο ήταν: «Ο μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ – Εξυπερύ, αγαπημένο διαχρονικό ανάγνωσμα μικρών και μεγάλων από το 1943, όταν εκδόθηκε για πρώτη φορά, έως και σήμερα.


Επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφίας:
Από το «Δεν λησμονώ» στο «Δεν ξεχνώ»

23 Νοεμβρίου 2022

Από το «Δεν λησμονώ» στο «Δεν ξεχνώ». Αυτός ήταν ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Σταθμού Μετρό Πλ. Συντάγματος από 21 έως 27 Νοεμβρίου. Η έκθεση φωτογραφίας είχε ως θέμα τρεις πληγές του Ελληνισμού: την Μικρασιατική καταστροφή, την Γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού και την εισβολή και κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο.

Οι μαθητές που μετέχουν φέτος στα δύο πολιτιστικά προγράμματα που εκπονούνται στο σχολείο μας, μαζί με τις υπεύθυνες καθηγήτριες επισκέφτηκαν το χώρο της έκθεσης στις 23 Νοεμβρίου. Αφού άκουσαν κάποια λόγια από τον υπεύθυνο της έκθεσης, περιηγήθηκαν στον χώρο, και αποτύπωσαν στο κινητό τους τη φωτογραφία που τους έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση σχολιάζοντάς την. Με όλες αυτές τις φωτογραφίες θα φτιαχτεί ένα κολάζ αφιερωμένο στους τόπους μας που χάθηκαν δυστυχώς κάτω από πολύ άσχημες ιστορικά συνθήκες!


Βιωματικό σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών

22 & 24 Νοεμβρίου 2022

Στο πλαίσιο της δράσης για την προαγωγή της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής υγείας, των μαθητών μας πραγματοποιήθηκε σε κάθε τμήμα της Α΄ τάξης Γυμνασίου, δίωρο βιωματικό σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών από την νοσηλεύτρια κα Μπότσαρη Χρυσούλα, υπεύθυνη της υπηρεσίας Αγωγής Υγείας του Ερυθρού Σταυρού. Στόχος του σεμιναρίου ήταν οι μαθητές να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις για να μπορούν να προσφέρουν την βοήθειά τους σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού μέσα και έξω από την σχολική κοινότητα, μέχρι να φθάσει εξειδικευμένη βοήθεια.


Εορτή «17ης Νοέμβρη»

17 Νοεμβρίου 2022

Την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022, το σχολείο μας τίμησε την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Στην αίθουσα εκδηλώσεων μαθητές και μαθήτριες μετέδωσαν με πεζό και ποιητικό λόγο το ιστορικό πλαίσιο της σκοτεινής επταετίας και της λαϊκής αντίθεσης στο δικτατορικό καθεστώς. Τη γιορτή, που επιμελήθηκε η καθηγήτρια Χριστίνα Σαριόγλου, πλαισίωσε μουσικά η χορωδία του σχολείου μας υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας Έφης Παπαδιάδη.


«Πειραματισμός - Χρήση - Κατάχρηση - Εθισμός - Εξάρτηση»

16 Νοεμβρίου 2022

Στο πλαίσιο της δράσης για την προαγωγή της σωματικής και ψυχοκοινωνικής υγείας των μαθητών μας και σε συνεργασία με το «Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων» του Δήμου Αθηναίων υλοποιήθηκε ένα δίωρο σεμινάριο για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄τάξης του σχολείου μας. Ο στόχος μας ήταν διπλός. Αφενός οι μαθητές -τριες να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο θέμα των εξαρτήσεων και αφετέρου να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως μέντορες στους συνομηλίκους τους διαχέοντας την πληροφορία στη σχολική κοινότητα και ενθαρρύνοντάς τους σε θετικές στάσεις ζωής.


Σχολική Βιβλιοθήκη: Οκτώβριος

31 Οκτωβρίου 2022

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς η Βιβλιοθήκη μας απέκτησε τον δικό της «χώρο» στην η-τάξη του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Στην «Κοινότητα Σχολικής Βιβλιοθήκης» έχουν εγγραφεί όλοι οι μαθητές μας και μέσω αυτής μπορούν:

• Να έχουν πρόσβαση στον κατάλογο των βιβλίων και του λοιπού υλικού της Βιβλιοθήκης.

• Να γνωρίζουν καλύτερα το Βιβλίο του μήνα μέσω συνδέσμων σε κατάλληλο ψηφιακό υλικό στο Διαδίκτυο.

• Να λαμβάνουν μέρος στις ψηφοφορίες που διοργανώνονται για τον εμπλουτισμό του καταλόγου της Βιβλιοθήκης.

• Να ενημερώνονται και να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε άλλη δράση διοργανώνεται από τη Βιβλιοθήκη.

Βιβλίο του μήνα για τον Οκτώβριο ήταν «Ο καιρός της σοκολάτας» της Λότης Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου. Περιλαμβάνει αφηγήσεις αληθινών περιστατικών, τα οποία η συγγραφέας έζησε ως παιδί κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Το βιβλίο παρουσιάστηκε με μικρές αφίσες, που αναρτήθηκαν στις αίθουσες διδασκαλίας στον πίνακα ανακοινώσεων του ισογείου.

Η πρώτη ψηφοφορία του χρόνου εξάλλου καλούσε τα παιδιά να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο βιβλία εκείνο που επιθυμούν να αποκτήσει η Βιβλιοθήκη μας:

• «Τίγκρε» του Γιώργου Παναγιωτάκη

• «Το κουδούνι του τρόμου» του Ευγένιου Τριβιζά

Νικητής αναδείχτηκε το πρώτο βιβλίο.


Παρέλαση «28ης Οκτωβρίου 1940»

28 Οκτωβρίου 2022

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Το σχολείο μας συμμετείχε στην παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Γαλατσίου τιμώντας αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την εθνική μας ανεξαρτησία.


Σχολική εορτή «28ης Οκτωβρίου 1940»

27 Οκτωβρίου 2022

Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε για τον εορτασμό της εθνικής μας επετείου, με αφηγήσεις, ποιήματα και θεατρικά δρώμενα ζωντάνεψαν στιγμές του πολέμου, της κατοχής και της εθνικής αντίστασης. Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η χορωδία του σχολείου μας.


«9η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2022»

17 Οκτωβρίου 2022

Με σύνθημα «ΑΘΛΗΣΗ κάθε μέρα, ΥΓΕΙΑ μια ΖΩΗ» και στόχο την ανάδειξη της ωφελιμότητας της άθλησης στη σωματική και πνευματική υγεία των μαθητών μας, επισκεφτήκαμε τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου το Αθλητικό Κέντρο Πάρνηθας. Μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο σε υψόμετρο 400μ. μακριά από τον ανελέητο θόρυβο της πόλης και τη χαρακτηριστική οσμή του καυσαερίου, οι μαθητές μας επιλέγοντας αθλήματα που αγαπούν συμμετείχαν σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες και ταυτόχρονα ψυχαγωγήθηκαν. Ευχόμαστε να μας δίνεται πιο συχνά η δυνατότητα να «δραπετεύουμε» από την τσιμεντένια καθημερινότητά μας για να αναπνέουμε και να αθλούμαστε σε ένα ήσυχο και όμορφο περιβάλλον.


Άσκηση εκκένωσης του σχολικού κτιρίου σε περίπτωση σεισμού

13 Οκτωβρίου 2022

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Την Πέμπτη 13-10-2021 πραγματοποιήθηκε η άσκηση ετοιμότητας σεισμού και ακολούθησε η εκκένωση του σχολικού κτιρίου, σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας (Τμήμα Δ΄ Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης) που αφορά στην υλοποίηση μέτρων στο πλαίσιο εφαρμογής οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας και της Πολιτικής Άμυνας.

Οι μαθητές παρακολούθησαν σεμινάριο και ενημερώθηκαν για τις απαραίτητες ενέργειες, από την υπεύθυνη καθηγήτρια.


Παρακολούθηση Θεατρικής Παράστασης

12 Οκτωβρίου 2022

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου oι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ και Β’ Γυμνασίου παρακολούθησαν θεατρική παράσταση που τους ταξίδεψε στα μαύρα χρόνια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα από τα αθώα του μάτια των νεαρών πρωταγωνιστών του έργου -που δυσκολεύονται να καταλάβουν τα εγκλήματα που διαπράττουν οι μεγάλοι- είδαν το ρατσισμό, τη βία, την αδικία αλλά και την ελπίδα για ισότητα, δικαιοσύνη και ειρήνη.


Βράβευση του σχολείου μας στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό
Ψηφιακής Δημιουργίας «Οδική Ασφάλεια: Κοινή Ευθύνη»

16 Σεπτεμβρίου 2022

Το σχολείο μας βραβεύτηκε στον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας «Οδική Ασφάλεια: Κοινή Ευθύνη», που διοργάνωσε η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) “ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ”.

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Το βίντεο με τίτλο «Κάθε σας πεταλιά…», που δημιούργησε ομάδα μαθητών και μαθητριών μας από το περσυνό Α1 με υπεύθυνη καθηγήτρια τη φιλόλογο Μαρία Πούλου, απέσπασε το 3ο Βραβείο στην κατηγορία του βίντεο σποτ.

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συνεργάστηκαν με έμπνευση, ευρηματικότητα και ενθουσιασμό για την παραγωγή αυτού του βίντεο!!!


Αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

12 Σεπτεμβρίου 2022

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου 2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες και των τριών τάξεων παρακολούθησαν στο προαύλιο του σχολείου μας τον αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Καλωσορίζουμε τους νέους μας μαθητές και μαθήτριες της Α' τάξης και ευχόμαστε σε όλους και όλες καλή και παραγωγική σχολική χρονιά.


2023-2024 | 2022-2023 | 2021-2022 | 2020-2021 | 2019-2020 | 2018-2019 | 2017-2018 | 2016-2017 | 2015-2016 | 2014-2015 | 2013-2014 | 2012-2013 | 2011-2012 | 2010-2011 | 2009-2010 | 2008-2009 | 2007-2008 | 2006-2007 | 2005-2006 | 2004-2005 | 2003-2004 | 2002-2003 | 2001-2002 | 2000-2001 | 1999-2000 | 1998-1999 | 1997-1998 | 1996-1997 | 1995-1996 | 1994-1995 | 1993-1994 | 1992-1993 | 1991-1992 | 1990-1991 |