Δραστηριότητες

Σχολικό Έτος 2023-2024
 

Τα "Κάλαντα του Λαζάρου" στο 1ο Νηπιαγωγείο Γαλατσίου

26 Απριλίου 2024

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου


Η Ολυμπιακή Εβδομάδα στο δρόμο για το Παρίσι 2024

25 Απριλίου 2024

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου, λαμβάνοντας μέρος στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της 4ης Ολυμπιακής Εβδομάδας, είχαν την ευκαιρία μέσω τηλεδιάσκεψης να ακούσουν τους αθλητές της Ενόργανης Γυμναστικής Λευτέρη Πετρούνια και Βασιλική Μιλλούση, τον Παραολυμπιονίκη Κολύμβησης Αντώνη Τσαπατάκη, να τους υποβάλουν ερωτήσεις, να συζητήσουν μαζί τους, αλλά και να ξεναγηθούν στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας.


Δειγματικές διδασκαλίες στο μάθημα της Γλωσσικής Διδασκαλίας

24 & 25 Απριλίου 2024

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ενδοσχολικού συντονισμού δύο δειγματικές διδασκαλίες στο μάθημα της Γλωσσικής Διδασκαλίας (Δημιουργικές δραστηριότητες στη ζωή μου), βασισμένες στο ρητορικό αγώνισμα των διττών λόγων. Την Τετάρτη οι μαθητές του Α3 αγωνίστηκαν με το θέμα: «Η επίσκεψη σε ένα μουσείο μπορεί να καλλιεργήσει τη δημιουργικότητα», ενώ την Πέμπτη οι μαθητές του Α4 αγωνίστηκαν με το θέμα «Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια καταστρέφουν τη δημιουργικότητα». Οι μαθητές και των δύο τμημάτων, χωρισμένοι σε τρεις ομάδες – τον Λόγο, τον Αντίλογο και τους Κριτές – προετοιμάστηκαν στην πρώτη φάση του αγωνίσματος και στη συνέχεια ανέπτυξαν την επιχειρηματολογία τους, αντικρούοντας και τα επιχειρήματα των αντιπάλων, ενώ οι Κριτές εξέθεσαν τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά κάθε ομάδας και ανέδειξαν τους νικητές. Το σπουδαιότερο κέρδος ωστόσο ήταν η εμπλοκή όλων των μαθητών στη συνεργασία και στην ομαδική δουλειά, η εξοικείωσή τους με την εμπειρία της έκθεσης και της δημόσιας ομιλίας, καθώς και η εξάσκηση στην ενεργή ακρόαση. Τις διδασκαλίες παρακολούθησαν η διευθύντρια και εκπαιδευτικοί του σχολείου.


Βράβευση μαθητών μας
στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Οικονομικό Διαγωνισμό
στην Α’ Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2023-24

22 Απριλίου 2024

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Οι μαθητές μας Γιαννιώτης Νικόλαος και Ζανιά Άρτεμις έλαβαν το 2ο Βραβείο Διάκρισης στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Οικονομικό Διαγωνισμό στην Α’ Γυμνασίου, για το σχολικό έτος 2023-2024 με θέμα: «Η ιδέα του επιχειρείν στην Α΄ Γυμνασίου», ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 27-02-2023 από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) και συγκεκριμένα τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας - «Θεματική Ενότητα ΠΔΕ02: Διδακτική Οικονομικών, Διοίκησης και Εκπαιδευτική Αξιολόγηση».

Ο διαγωνισμός είχε ως σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου προς την Οικονομική επιστήμη και να αποτελέσει κίνητρο για την καλλιέργεια της κριτικής τους σκέψης και την ενεργό συμμετοχή τους στον βαθμό που τους επιτρέπεται στις σημερινές οικονομικές αποφάσεις που λαμβάνουν τα νοικοκυριά. Μέσα από τη διαδικασία αυτή ίσως τους δοθεί το ερέθισμα να ασχοληθούν μελλοντικά με τον χώρο των Επιχειρήσεων και της Οικονομίας.


Επιμορφωτική ημερίδα
«Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο: 50 χρόνια μετά»

18 Απριλίου 2024

Την Πέμπτη 18 Απριλίου είχαμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας την επετειακή-επιμορφωτική ημερίδα για την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο που διεξήχθη με μεικτό τρόπο (δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη).

Σε αυτήν πραγματοποιήθηκαν πέντε ανακοινώσεις από διακεκριμένους πανεπιστημιακούς δασκάλους και διδάκτορες νεώτερης ιστορίας και πολιτικών επιστημών.

Αναλυτικά η ημερίδα περιελάμβανε:

• «Το ζήτημα της στρατιωτικής εμπλοκής της Ελλάδας στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974». Δρ. Τάσος Χατζηαναστασίου, Διδάσκων Ε.Α.Π. - Διευθυντής ΓΕΛ.

• «Ο ρόλος των ΗΠΑ κατά την διπλή εισβολή». Δρ. Σταύρος Καλεντερίδης, Διεθνοπολιτικός Αναλυτής.

• «Οι αγνοούμενοι της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: ένα ανθρωπιστικό και πολιτικό ζήτημα». Δρ. Θεοφάνης Μαλκίδης, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

• «Ο τουρκικός ιμπεριαλισμός στο νέο διεθνές σύστημα». Δρ. Κωνσταντίνος Γρίβας, Καθηγητής Γεωπολιτικής Σ.Σ.Ε.

• «Η Κύπρος και η Παλαιστίνη: βίοι παράλληλοι». Δρ. Χαράλαμπος Μηνάογλου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας.

Συνολικά, συμμετείχαν στην ημερίδα περισσότεροι από 70 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι με τα ερωτήματά τους προκάλεσαν ενδιαφέρουσα συζήτηση.


Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Βερολίνο

10-13 Απριλίου 2024

Τι μπορείς να κάνεις άραγε σε μια επίσκεψή σου στην τρίτη δημοφιλέστερη πόλη της Ευρώπης; Η απάντηση είναι πολλά! Η πρωτεύουσα της Γερμανίας προσφέρει μια ξεχωριστή δική της ατμόσφαιρα βασισμένη στη μεγάλη της Ιστορία!

Κι εμείς, μαθητές και καθηγητές από το 2ο Γυμνάσιο Γαλατσίου, κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας να τη γνωρίσουμε όσο πιο καλά μπορούσαμε! Μουσεία, παλάτια, ιστορικοί χώροι, γραφικά σημεία μέσα σε μια μεγαλούπολη που σφύζει από ζωή! Εκεί και το ελληνικό στοιχείο, Έλληνες μετανάστες, ελληνόπουλα της διασποράς που μας υποδέχτηκαν εγκάρδια στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας του Βερολίνου, εκεί που παρουσιάσαμε και τα δύο προγράμματά μας: «Στο Χωροχρόνο της Θερινής Ολυμπιάδας» και «Όλοι διαφορετικοί - όλοι ίσοι. Θυμήσου ποτέ δεν είσαι μόνος!»

Οι αναμνήσεις όμορφες, οι στιγμές μοναδικές! Ελπίζουμε να χαράχτηκαν ανεξίτηλα, ιδιαίτερα στις ψυχές των μικρών μας μαθητών!


Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Αναβύσσου

9 Απριλίου 2024

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Οι μαθητές/-τριες της Γ΄ Γυμνασίου την Τρίτη 9 Απριλίου επισκέφθηκαν την Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Αναβύσσου στο πλαίσιο του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Σχολής και ενημερώθηκαν για τις ειδικότητες, τις επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρουν στους νέους οι σπουδές στον τουρισμό καθώς και τον τρόπο εισαγωγής στη Σχολή.


Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

9 Απριλίου 2024

Την Τρίτη 9 Απριλίου τα τμήματα Α2 και Α4 επισκέφτηκαν το Δημόσιο Καπνεργοστάσιο. Εκεί δόθηκε στα παιδιά η ευκαιρία, αφενός να ξεναγηθούν σε ένα σημαντικό σύγχρονο αρχιτεκτονικό μνημείο της νεότερης ιστορίας, αφετέρου να συμμετάσχουν σε δύο αξιόλογα εκπαιδευτικά προγράμματα: Το Α2 προσέγγισε τον θεσμό της βιβλιοθήκης, μέσω του προγράμματος «Στα βιβλία λέμε ναι!», ενώ οι μαθητές του Α4, μέσω του προγράμματος «Λέξεις που πληγώνουν, λέξεις που χαμογελούν», προβληματίστηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν για τον ρόλο που παίζει η γλώσσα στον εκφοβισμό, στον ρατσισμό και στην καταπολέμησή τους. Ταυτόχρονα δόθηκε η ευκαιρία για μία σύντομη περιήγηση στην έκθεση για τη Μικρά Ασία, που πραγματοποιείται στον χώρο.


Σεμινάριο κατά του ντόπινγκ στον αθλητισμό

29 Μαρτίου 2024

Με στόχο την τήρηση του «ευ αγωνίζεσθαι», για έναν αθλητισμό καθαρό και δίκαιο, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης Ντόπινγκ (Ε.Ο.ΚΑ.Ν.) υλοποιήσαμε ένα σεμινάριο επιμόρφωσης για τους μαθητές-τριες που συμμετέχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα «Στο Χωροχρόνο της Θερινής Ολυμπιάδας». Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν ότι το ντόπινγκ καταλύει όλες τις αρχές του αθλητισμού και παράλληλα είναι επικίνδυνο για την υγεία, έχει προσωρινά αποτελέσματα και καθιστά αβέβαιο το μέλλον του αθλητή, γιατί μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στον οργανισμό του.

Αν μέσα από την ενημέρωση όλοι μαζί βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός αληθινού αθλητικού περιβάλλοντος, τότε δεν θα χρειάζεται ο αθλητής να ρισκάρει τα πάντα. Θα ξέρει ότι με μια καλά σχεδιασμένη προπόνηση, μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή και την υποστήριξή μας θα είναι σε θέση να κάνει πραγματικότητα τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του.

Ευχαριστούμε τους συνεργάτες του Ε.Ο.ΚΑ.Ν. τον κ. Δ. Μπραουδάκη και την κα Μ. Αυγενάκη για την εξαιρετική παρουσίαση.


Διδακτική επίσκεψη στο Βοτανικό Κήπο Διομήδους

26 Μαρτίου 2024

Την Τρίτη 26 Μαρτίου το σχολείο μας επισκέφτηκε τον "Βοτανικό Κήπο Ιουλίας και Αλέξανδρου Ν. Διομήδους" στο Χαϊδάρι. Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από το ειδικευμένο προσωπικό του κήπου στα διάφορα τμήματά του και να γνωρίσουν φυτά και δένδρα που ενδημούν στη χώρα μας αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για όλους μας η επίδειξη κυνηγετικών πτηνών (γερακιού, κουκουβάγιας, μπούφου και αετού) από μέλη του Ελληνικού Συλλόγου Ιερακοτροφίας. Οι κοινώς γνωστοί ως «γερακάρηδες» εξήγησαν τη σημασία των αρπακτικών πτηνών για το οικοσύστημα αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση της ισορροπίας του. Οι γερακάρηδες αναβιώνουν την πανάρχαια ιερακοτροφία, μια σπάνια όσο και εντυπωσιακή καλλιέργεια της σχέσης μεταξύ του ανθρώπου και των άγριων πτηνών, που ασκούνταν και ασκείται αδιάλειπτα εδώ και τουλάχιστον 4.000 χρόνια στη χώρα μας και αποτελεί μέρος της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


Παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

25 Μαρτίου 2024

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Το σχολείο μας συμμετείχε στην παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου τιμώντας τους ήρωες της Επανάστασης του 1821 που αγωνίστηκαν για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και τη δημιουργία ενός ελεύθερου ελληνικού κράτους. Συγχαρητήρια στις μαθήτριες, στους μαθητές και στην καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας για την άριστη εμφάνιση.


Σχολική εορτή 25ης Μαρτίου

22 Μαρτίου 2024

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας παρακολούθησαν την εορτή για την εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου που φέτος με δρώμενα, παραδοσιακούς χορούς, προβολή βίντεο, τραγούδια, ποιήματα και αφηγήσεις εστίασε στη συμβολή των Σουλιωτών στον απελευθερωτικό αγώνα και στη θυσία των ηρωικών Σουλιωτισσών.

Την επιμέλεια της εορτής είχε ο καθηγητής τεχνολογίας, Παναγιώτης Δεληγιάννης, των σκηνικών η καθηγήτρια καλλιτεχνικών Θάλεια Τσερκέζη και των χορών ο καθηγητής φυσικής αγωγής Κυριάκος Γκόγκος. Η εορτή πλαισιώθηκε μουσικά από τη χορωδία του σχολείου με την καθηγήτρια μουσικής Έφη Παπαδιάδη.


Παρακολούθηση βιογραφικής ταινίας
του Αφροαμερικανού δρομέα Τζέσι Όουενς

21 Μαρτίου 2024

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Οι μαθητές-τριες που συμμετέχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα «Στο Χωροχρόνο της Θερινής Ολυμπιάδας» την Πέμπτη 21-3-2024 παρακολούθησαν την ταινία «Ο Άνθρωπος που Ταπείνωσε τον Χίτλερ». Είναι η βιογραφία του Τζέσι Όουενς, του Αφροαμερικανού δρομέα που θριάμβευσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936.

Η ταινία συναντά τον Τζέσι Όουενς, έναν άπορο νεαρό μαύρο αλλά εκπληκτικό σπρίντερ, όταν αφήνει τη μικρή πόλη του Οχάιο για να πάει στο πανεπιστήμιο να σπουδάσει. Και ακολουθεί την ιστορία του, σα δρόμο μετ' εμποδίων, καθώς ο Όουενς καλείται να υπερβεί τις τρανταχτές φυλετικές διακρίσεις στην Αμερική, να ανταπεξέλθει στην απαιτητική προπόνηση όπου τον υποβάλλει ο προπονητής του, να σπάσει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Θα πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, εκείνους που ο Αδόλφος Χίτλερ θέλησε να αξιοποιήσει ως προπαγάνδα κι ως αποθέωση της Αρίας φυλής και, με τα τέσσερα χρυσά του μετάλλια, ν' αναγκάσει κι αυτόν ακόμα τον Φύρερ ν' αποχωρήσει από το στάδιο ηττημένος.


Διδακτική Επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη της Βουλής

5 Μαρτίου 2024

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α1 συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Στα βιβλία λέμε ... Ναι!». Μέσα από τη φυσική επαφή με τα βιβλία, βιωματικές δραστηριότητες με επίκεντρο το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία και συζήτηση, προβληματίστηκαν γύρω από την αξία του βιβλίου και της βιβλιοθήκης, ως εργαλείων γνώσης, έρευνας και χαράς.

Επίσης, ξεναγήθηκαν στα βιβλιοστάσια, το αναγνωστήριο και στην Έκθεση «Ιστορίες Επιβίωσης: Πρόσφυγες και εργασία στις νέες πατρίδες».

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α3 παρακολούθησαν το βιωματικό γλωσσικό εργαστήριο: «Λέξεις που πληγώνουν, λέξεις που χαμογελούν» με θέμα τον λεκτικό εκφοβισμό στο σχολικό περιβάλλον. Μέσα από ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες, ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα που σχετίζονται με τη λεκτική βία, τις διακρίσεις και τη διαφορετικότητα.


Κάλαντα του Μάρτη
στο 1ο Νηπιαγωγείο Γαλατσίου

1 Μαρτίου 2024

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, πιστοί στην παράδοση, τραγούδησαν και φέτος τα κάλαντα του Μάρτη στους μικρούς μαθητές του 1ου Νηπιαγωγείου Γαλατσίου.


Σχολική Βιβλιοθήκη: Φεβρουάριος

28 Φεβρουαρίου 2024

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Τον Φεβρουάριο ασχοληθήκαμε με τον μεγάλο Ιρλανδό συγγραφέα Όσκαρ Ουάιλντ (1854 – 1900). Μαθητές μας και από τις τρεις τάξεις μελέτησαν κάποια από τα έργα του και κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους.

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Διαβάστε τις κριτικές για τα βιβλία που διάβασαν οι μαθητές μας εδώ.


«Ελλάδα και ξενιτεμός - Μια διαχρονική πληγή»

23 Φεβρουαρίου 2024

Οι μαθητές-τριες που υλοποίησαν κατά το σχολικό έτος 2022-23 το πολιτιστικό πρόγραμμα «Ιχνηλατώντας την ξενιτιά» αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων (Σ.Α.Ε.) προκειμένου να παρουσιάσουν ένα μέρος του προγράμματός τους στην εκδήλωση που έγινε στο εντευκτήριο του συλλόγου την Παρασκευή 23-2-2024 στις 6.30 μμ. Ήταν ένα αφιέρωμα με λόγια καρδιάς, ποίηση, τραγούδι και χορό. Επιμέλεια εκδήλωσης: Αγγελική Βλαχάκη-Δημητρίου, Φιλόλογος-Λυκειάρχης.


Ομιλία «Αθλητισμός και διαφορετικότητα»
«Ψυχολογική υποστήριξη του αθλητή»

16 Φεβρουαρίου 2024

Την Παρασκευή 16-2-2024 σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Γαλατσίου διοργανώθηκε στο σχολείο μας ομιλία με θέματα: «Αθλητισμός και διαφορετικότητα» & «Ψυχολογική υποστήριξη του αθλητή» που παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του πολιτιστικού προγράμματος «Στο Χωροχρόνο της Θερινής Ολυμπιάδας».

1) Αθλητισμός και διαφορετικότητα, ομιλητής ο ψυχολόγος κ. Νίκος Κολοκοτρώνης.

• Τι σημαίνει διαφορετικότητα, πόσο είμαστε όλοι σε θέση να συνυπάρξουμε κοινωνικά με άτομα που απέχουν από το δικό μας γνώριμο χρώμα, φύλο, γλώσσα, θρησκεία, εικόνα σώματος, αναπηρία.

• Διαφορετικότητα και πρόοδος.

• Η συμβολή του σχολικού αθλητισμού στη διαπαιδαγώγηση και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών μέσα από τη συνύπαρξη και τη συνεργασία.

2) Ψυχολογική υποστήριξη αθλητή, ομιλήτρια η ψυχολόγος κ. Ευδοκία Παπαδοπούλου.

• Πόσο σημαντικός είναι ο υποστηρικτικός ρόλος του προπονητή για την ψυχολογική σταθερότητα του μαθητή - αθλητή.

• Πως οι γονείς του έφηβου αθλητή πρέπει να λειτουργούν ως ένα δευτερογενές υποστηρικτικό δίκτυο που τον συνδέει με την καθημερινή ζωή.

• Να γνωρίσουν οι μαθητές τις βασικότερες ψυχολογικές τεχνικές που χρησιμοποιούμε για την ψυχολογική προετοιμασία του αθλητή (νοερή εξάσκηση - τεχνικές χαλάρωσης για τη διαχείριση του άγχους - ανάπτυξη αυτοπεποίθησης - καθορισμός στόχων - αυτοδιάλογος).


Υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Πάσα στα θρανία»

9 Φεβρουαρίου 2024

Ποδόσφαιρο! Ένα ομαδικό άθλημα που επηρεάζει με ποικίλους τρόπους και σε διαφορετικά επίπεδα ένα σημαντικό κομμάτι των ανθρώπων από την νεαρή τους ηλικία, με θετικό κι άλλοτε με αρνητικό πρόσημο.

Η Ε.Π.Ο. στοχεύοντας στη δημιουργία μελλοντικών καλύτερων φιλάθλων, παικτών, επαγγελματιών του αθλητισμού και καλύτερα ενημερωμένων αυριανών πολιτών, επιδιώκει μέσα από μια σειρά δράσεων, την προώθηση των αξιών του «ευ αγωνίζεσθαι» για την ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα μας σε στέρεες βάσεις. Με τη βοήθεια των δύο εκπαιδευτών προπονητών των κ. Στέφανου Σοϊλεμέ και Γιώργου Βασάλου, που επισκέφτηκαν την Παρασκευή 9-2-2024 το σχολείο μας, δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές-τριες να συζητήσουν για τη μεγάλη αξία της πολυεπίπεδης μάθησης που προσφέρει το σχολείο καθώς και για τα οφέλη του ποδοσφαίρου στην κοινωνική και αθλητική ζωή.


Συμμετοχή στον εορτασμό της
«Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου»

6-8 Φεβρουαρίου 2024

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των οnline τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Το σχολείο μας στο πλαίσιο της δράσης «Ψηφιακή Ασφάλεια» συμμετείχε στον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου με τις εξής επιμέρους δράσεις:

α) Συνέβαλε, με προβολές βίντεο και συζήτηση, στην ευαισθητοποίηση των μαθητών της Α’ Γυμνασίου στην ασφαλή και υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών συσκευών, αξιοποιώντας πολυμεσικό υλικό από το SaferInternet4Kids.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, το cyberkid.gov.gr της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο.

β) Έλαβε μέρος στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα «Ευγένεια στο διαδίκτυο - Δικαιώματα και υποχρεώσεις παιδιών και νέων στον ψηφιακό κόσμο» που διοργάνωσε για τη χώρα μας το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου 2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Τα έργα των μαθητών μας που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.


«Ο ρόλος του αθλητισμού στα σχολεία: βία VS ευημερία»

1 Φεβρουαρίου 2024

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου οι υπεύθυνες καθηγήτριες του Πολιτιστικού Προγράμματος «Στο Χωροχρόνο της Θερινής Ολυμπιάδας» και του Προγράμματος Αγωγής Υγείας «Όλοι διαφορετικοί - όλοι ίσοι. Θυμήσου ποτέ δεν είσαι μόνος!», που υλοποιούνται κατά το τρέχον σχολικό έτος στο σχολείο μας, παρακολούθησαν το 2ο Ολυμπιακό Σεμινάριο με τίτλο: «Ο ρόλος του αθλητισμού στα σχολεία: βία VS ευημερία» που συνδιοργάνωσαν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης A’ Αθήνας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.


Παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος
«Παραολυμπιακά Αθλήματα»

31 Ιανουαρίου 2024

Στο πλαίσιο των δράσεων του πολιτιστικού προγράμματος «Στο Χωροχρόνο της Θερινής Ολυμπιάδας» επισκέφτηκαν το σχολείο μας για να παρουσιάσουν το εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παραολυμπιακά Αθλήματα», η κ .Χρυσούλα Ορφανού ΠΕ11, Ομοσπονδιακή Προπονήτρια Στίβου και υπεύθυνη του προγράμματος και ο κ. Γιαλλουράκης Νεκτάριος, Τεχνικός Σύμβουλος της ΕΑΟΜ ΑμεΑ / προπονητής.

Με προβολή video και διαφάνειες έδωσαν τη δυνατότητα στους μαθητές-τριες:

- Να γνωρίσουν την ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα.

- Να γνωρίσουν πώς ταξινομούνται οι αθλητές βάση του τύπου της αναπηρίας τους σε διαφορετικές κατηγορίες.

- Να κατανοήσουν καλύτερα την αξία της προσπάθειας.

- Να καλλιεργήσουν αρχές όπως η άρση του αποκλεισμού και των διακρίσεων.

Η δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ ΑμεΑ) την οποία και ευχαριστούμε θερμά.


Σχολική Βιβλιοθήκη: Ιανουάριος

30 Ιανουαρίου 2024

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Τον Ιανουάριο μνημονεύσαμε την Κίρα Σίνου. Ελληνίδα γεννημένη στο Ροστόφ της Ρωσίας, πολύγλωσση και πολυγράφος, έγραψε και μετέφρασε βιβλία για μικρότερα και μεγαλύτερα παιδιά με ποικιλία θεμάτων: ιστορικά, αστυνομικά, φαντασίας. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή της.

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Διαβάστε τις κριτικές για τα βιβλία που διάβασαν οι μαθητές μας εδώ.


«Επίσκεψη Ολυμπιονικών στο σχολείο μας»

26 Ιανουαρίου 2024

Στο πλαίσιο των δράσεων του πολιτιστικού προγράμματος «Στο Χωροχρόνο της Θερινής Ολυμπιάδας» είχαμε την τιμή να υποδεχθούμε στην αίθουσα τελετών του σχολείου μας δύο Ολυμπιονίκες τον Γιώργο Χαλκίδη (Χειροσφαίριση) και τον Νίκο Σκιαθίτη (Κωπηλασία).

Οι Ολυμπιονίκες προσπάθησαν με απλό και οικείο τρόπο να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις αξίες τού αθλητισμού στους μαθητές. Τους τόνισαν πόσο σημαντικό είναι να βάζουμε στόχους στη ζωή μας και να προσπαθούμε να τους πετύχουμε παρά τις αντιξοότητες που θα συναντήσουμε.

Στην ερώτησή μας: Όταν σβήνουν τα φώτα της νίκης και ξαναγυρίζετε στην καθημερινότητα και όταν ο χρόνος στον ενεργό αθλητισμό τελειώνει λόγω ηλικίας τι απομένει για σας,… μας απάντησαν πως η μεγαλύτερη επιβράβευση για την πορεία τους στο αθλητικό και κοινωνικό ευρύτερα σύνολο, είναι το άνοιγμα της πόρτας ενός σχολείου που στοχεύει να προσφέρει παιδεία, μέσα και από αθλητικά πρότυπα, στους μαθητές του.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26-1-2024 στο πλαίσιο της συνεργασίας του σχολείου μας με την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝ.Ο.Α.) την οποία και ευχαριστούμε θερμά.

Γιώργος Χαλκίδης

Σε εγχώριο επίπεδο o Γιώργος Χαλκίδης έχει αναδειχθεί καλύτερος παίκτης του ελληνικού πρωταθλήματος την χρονιά 2001 και καλύτερο πίβοτ τις χρονιές 2001, 2002, 2003 και 2004. Υπήρξε επίσης αρχηγός της Εθνικής Ομάδας με την οποία πραγματοποίησε 220 εμφανίσεις. Στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004 με την Εθνική Ομάδα Χάντμπολ πήραν την 6η θέση.

Νίκος Σκιαθίτης

Το 1999 o Νίκος Σκιαθίτης άρχισε να κάνει τα πρώτα του βήματα στο άθλημα της κωπηλασίας και στην ομάδα του Βόλου, ΟΕΑΝΑΒ. Από το 2001 δένει σαν ομάδα με τον Βασίλη Πολύμερο. Μαζί αποτέλεσαν το καλύτερο δίδυμο στο άθλημα της κωπηλασίας. Το 2004 οι δυο τους γράφουν ιστορία κατακτώντας για την Ελλάδα για πρώτη φορά το χάλκινο μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, μετά από μια εξαιρετική κούρσα, μπροστά στο ελληνικό κοινό, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.


Σεμινάριο του «Συνήγορου του Πολίτη»
για τα Δικαιώματα του Παιδιού

25 Ιανουαρίου 2024

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγή Υγείας «Όλοι διαφορετικοί - όλοι ίσοι. Θυμήσου ποτέ δεν είσαι μόνος!», την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024 οι μαθητές παρακολούθησαν 2ωρο σεμινάριο από την Ανεξάρτητη Αρχή του «Συνήγορου του Πολίτη» για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές και το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των δράσεων της Ανεξάρτητης Αρχής προς τον σύλλογο των διδασκόντων.


Τηλεδιάσκεψη Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
με σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

19 Ιανουαρίου 2024

Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου το τμήμα Γ2 του σχολείου μας συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με θέμα τους κινδύνους του διαδικτύου. Παρουσιάστηκαν οι σημαντικότεροι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο και ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να λάβουν απαντήσεις στα ερωτήματά στους από τους υπεύθυνους της υπηρεσίας.


Παρέμβαση «Βιώνω τα συναισθήματα μου»
για τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου

17 Ιανουαρίου 2024

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού σε θέματα Αγωγής Υγείας του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας από επαγγελματίες υγείας δημόσιων δομών Παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας η παρέμβαση προαγωγής ψυχικής υγείας παιδιού και εφήβου με τίτλο «Βιώνω τα συναισθήματά μου». Σκοπός της παρέμβασης, στην οποία μετείχαν οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου, ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους ώστε να αναγνωρίζουν τα βασικά συναισθήματα, την ικανότητα να τα κατανοούν και να τα εκφράζουν, να μάθουν τις αντιδράσεις του σώματος στις συναισθηματικές καταστάσεις ενισχύοντας έτσι την αυτοεκτίμησή τους, την προαγωγή της ψυχικής, σωματικής και κοινωνικής ευεξίας τους αλλά και την αποδοχή της διαφορετικότητας.


Διαδραστική παρέμβαση για την Ενδοσχολική Βία
και τον Εκφοβισμό από το «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

11 Ιανουαρίου 2024

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024, ομάδα ειδικών επιστημόνων του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας διαδραστική παρέμβαση πρόληψης και ευαισθητοποίησης μαθητών και μαθητριών της Α΄ Γυμνασίου με αντικείμενο την «Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό», διάρκειας 2 ωρών. Αρχικά έγινε θεωρητική προσέγγιση του φαινομένου από την ψυχολόγο κ. Ψωμαθιανού Αλεξάνδρα και την εκπαιδευτικό κ. Τσαγκά Γεωργία και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές.


Σχολική Βιβλιοθήκη: Δεκέμβριος

23 Δεκεμβρίου 2023

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Ο Δεκέμβριος αφιερώθηκε στον συγγραφέα Γιώργο Κ. Παναγιωτάκη. Αφορμή γι’ αυτό στάθηκε η μελέτη του μυθιστορήματός του «Όταν ήρθαν για εμένα» από τους μαθητές της Α’ τάξης, πολλοί από τους οποίους διάβασαν και άλλα βιβλία του και έγραψαν παρουσιάσεις.

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Διαβάστε τις κριτικές για τα βιβλία που διάβασαν οι μαθητές μας εδώ.


Η χορωδία μας στο 1ο Νηπιαγωγείο Γαλατσίου

21 Δεκεμβρίου 2023

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Με μαθητές της χορωδίας μας επισκεφθήκαμε το 1ο Νηπιαγωγείο Γαλατσίου και τραγουδήσαμε στους μικρούς μας φίλους χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα!!


Επίσκεψη στο Ίδρυμα Χατζηκώνστα

20 Δεκεμβρίου 2023

Εθελοντισμός, Αλληλεγγύη, Αλτρουισμός, Αγάπη! Λέξεις πολύ όμορφες να τις λες αλλά πολύ πιο όμορφες όταν τις κάνεις πράξη!

Στο πλαίσιο της δράσης μας «Εθελοντισμός και Αλληλεγγύη στην Κοινότητα» επισκεφθήκαμε την Τετάρτη 20/12/2023 το Ίδρυμα Γεωργίου και Αικ. Χατζηκώνστα στο Χαλάνδρι. Σε αυτό φιλοξενούνται παιδιά ευπαθών οικονομικά οικογενειών, παιδιά χωρίς οικογένεια καθώς και παιδιά που οι γονείς τους είναι για διάφορους λόγους ανήμποροι να τα αναθρέψουν.

Μαζί με την μικρή μας προσφορά σε τρόφιμα, παρουσιάσαμε μια μικρή γιορτή αφιερωμένη στις Άγιες μέρες που έρχονται. Εκεί όμως αφήσαμε και την αγάπη μας για όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη και που η ζωή τους δείχνει το σκληρό της πρόσωπο! Η ευχή μία και μοναδική: Όλα τα παιδιά του κόσμου να ζουν μέσα σε περιβάλλον αγάπης, χαράς και θαλπωρής!


Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στους Εκπαιδευτικούς

19 Δεκεμβρίου 2023

Στο πλαίσιο της δράσης επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, την Τρίτη 19-12-2023 πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου μας σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών και βιωματική δράση από την ομάδα εκπαίδευσης του ΓΝ ΝΠΘ «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ».

Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη της ομάδας, κ. Κοκκινάκη Δικαίο - Αναστάσιο, κα. Σταθακάρου Αναστασία και κ. Τσιούκα Δημήτριο.


Συμβουλές κυβερνοασφάλειας στους μαθητές της Α’ Γυμνασίου
από την Ομάδα Ψηφιακής Ασφάλειας της Γ’ Γυμνασίου

18 - 21 Δεκεμβρίου 2023

Την τελευταία σχολική εβδομάδα του 2023 τα μέλη της Ομάδας Ψηφιακής Ασφάλειας της Γ’ τάξης μίλησαν στους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των τμημάτων της Α’ Γυμνασίου για τους κινδύνους του διαδικτύου. Η παρέμβαση –που έγινε σε κάθε τμήμα εντός των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος της Πληροφορικής από τρία διαφορετικά κάθε φορά μέλη της ομάδας- αφορούσε σε κινδύνους που η ομάδα αξιολόγησε ως τους πιο σημαντικούς, όπως ο κυβερνοεκφοβισμός, ο διαδικτυακός εξαναγκασμός και η αποπλάνηση, η κλοπή των προσωπικών δεδομένων, οι κίνδυνοι που κρύβονται πίσω από τις πλατφόρμες διαδικτυακών παιχνιδιών και η διαδικτυακή εξάρτηση. Τα μέλη της ομάδας πρόβαλλαν σχετικά βίντεο, ενέπλεξαν τους μαθητές σε γόνιμη συζήτηση και τους έδωσαν συμβουλές σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των επιμέρους κινδύνων. Τέλος μοίρασαν στα παιδιά έντυπο με χρήσιμες συμβουλές για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες της ομάδας για την υπευθυνότητά τους και την επιτυχή οργάνωση και διεξαγωγή του όλου εγχειρήματος.


Χριστουγεννιάτικη Γιορτή

18 Δεκεμβρίου 2023

Η δράση «Εθελοντισμός και Αλληλεγγύη στην Κοινότητα» που υλοποιείται φέτος στο σχολείο μας, πραγματοποίησε τη Δευτέρα 18-12-2023 στις 7 μ.μ. μία όμορφη Χριστουγεννιάτικη γιορτή. Οι μαθητές-τριες της χορωδίας και του χορευτικού μας τμήματος συνεργάστηκαν αρμονικά θέλοντας με βιωματικό τρόπο μέσα από ένα μουσικοχορευτικό αφιέρωμα να μας βάλουν στο κλίμα των Χριστουγέννων αλλά και να μας δώσουν ένα δυνατό μήνυμα… «να μην ξεχνάμε πως η ανθρωπιά, η αγάπη, η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο γνώση ή βούληση, δεν είναι λόγος, είναι πράξη».

Τα τρόφιμα μακράς διάρκειας που γέμισαν το καλάθι της αλληλεγγύης που ήταν ανοικτό κατά τη διάρκεια της γιορτής, θα προσφερθούν στο Ίδρυμα Γεωργίου και Αικ. Χατζηκώνστα. Καλές Γιορτές σε όλους!

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου


Συνάντηση με τον συγγραφέα Γιώργο Κ. Παναγιωτάκη

15 Δεκεμβρίου 2023

Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 οι μαθητές των τεσσάρων τμημάτων της Α’ Γυμνασίου, μοιρασμένοι σε δύο ομάδες, είχαν τη μεγάλη χαρά να συναντήσουν στη βιβλιοθήκη του σχολείου τον συγγραφέα Γιώργο Κ. Παναγιωτάκη. Έχοντας μελετήσει στην τάξη το βιβλίο του «Όταν ήρθαν για εμένα», έχοντας προσεγγίσει το έργο του μέσω της δράσης «Συγγραφέας του μήνα» και έχοντας γνωρίσει και άλλα μυθιστορήματά του μέσω του Ομίλου Βιβλιοθήκης και Φιλαναγνωσίας, τα παιδιά είχαν πλήθος από ερωτήσεις για τους ήρωες, τη δράση και τα μηνύματα των κειμένων, αλλά και τους πολλούς και συναρπαστικούς τρόπους να λες μια ιστορία. Και ο κ. Παναγιωτάκης ακούραστος έδινε απαντήσεις, αλλά και προκαλούσε την έμπνευση και τις δημιουργικές ιδέες των ακροατών του. Η επίσκεψή του πυροδότησε το ενδιαφέρον των παιδιών και τις επόμενες εβδομάδες τα μυθιστορήματά του έγιναν περιζήτητα στη δανειστική βιβλιοθήκη. Τον ευχαριστούμε πολύ και του ευχόμαστε έμπνευση και επιτυχίες!


Πανελλήνια Εβδομάδα Εκπαίδευσης & Πρόληψης 2023:
«ΕΚΑΒ be S.A.F.E. Μια εβδομάδα μπορεί,
κυριολεκτικά, να κρατήσει μια ΖΩΗ!»

15 Δεκεμβρίου 2023

Την Παρασκευή 15-12-2023 υλοποιήθηκε στο Σχολείο μας από νοσηλευτή, εκπαιδευτή, διασώστη του ΕΚΑΒ μία τρίωρη παρέμβαση εκπαίδευσης και πρόληψης. Με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων των μαθητών-τριων της Γ΄ τάξης σχετικά με την πρόληψη των ατυχημάτων, των τραυματισμών, τις πρώτες βοήθειες που μπορούν να προσφέρουν αλλά και την παροχή βασικών γνώσεων για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών των συνανθρώπων μας.

Δόθηκε επίσης μεγάλη έμφαση στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και τη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ), έτσι ώστε όλοι οι εκπαιδευόμενοι μαθητές με βιωματικό τρόπο, να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις αντιμετώπισης μιας καρδιακής ανακοπής, προσφέροντας την κατάλληλη βοήθεια στα πρώτα καθοριστικά λεπτά μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ. Ήταν μία εξαιρετικά χρήσιμη παρουσίαση.


Ενημέρωση των μαθητών της Α΄ Γυμνασίου
για την Ανακύκλωση και την Κυκλική Οικονομία

13 Δεκεμβρίου 2023

Στις 13-12-2023 μας επισκέφθηκαν στο σχολείο μας και ενημέρωσαν τους μαθητές της Α’ τάξης Γυμνασίου εκπρόσωποι της NοWaste21 μιας Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) που έχει σκοπό μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις να συμβάλλει στην προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Πρόληψης – Επαναχρησιμοποίησης – Ανακύκλωσης των στερεών αποβλήτων, της Πολιτικής Συνοχής και της Κυκλικής Οικονομίας. Πιστεύουμε ότι το όραμα και οι στόχοι της NoWaste21 μπορούν να επιτευχθούν, συνεισφέροντας σε ένα μέλλον χωρίς απόβλητα.


Επίσκεψη της εκπρόσωπου της Επιτροπής
των Ολυμπιακών Αγώνων της Γαλλίας το σχολείο μας

11 Δεκεμβρίου 2023

Στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι καθώς και του προγράμματος Αγωγής Υγείας "Θυμίσου ...ποτέ δεν είσαι μόνος", τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου επισκέφτηκε το σχολείο μας η κυρία Allain Salomé, εκπρόσωπος της Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων της Γαλλίας.

Η κυρία Allain Salomé παρουσίασε μέσω ενός βίντεο τη μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και ενέπλεξε τους μαθητές/τριες σε ένα παιχνίδι ενσυναίσθησης ατόμων με προβλήματα ακοής και λόγου.

Παραθέτουμε συναισθήματα και εντυπώσεις από αυτή την παρέμβαση-δράση.

«Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα παρέμβαση, από την αρχή έως το τέλος. Κίνησε το ενδιαφέρον μας και παρόλο που ο χαρακτήρας ήταν εκπαιδευτικός κερδίσαμε και στο γνωστικό επίπεδο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι εξάλλου μέρος του Ελληνικού πολιτισμού και αξίζει να διδάσκεται στα σχολεία, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και όλου του κόσμου. Η αναφορά στους Παραολυμπιακούς αγώνες ήταν εξίσου σημαντική και μας ευαισθητοποίησε μέσω του βιωματικού παιχνιδιού. Συνοψίζοντας ήταν μεγάλη χαρά που μας δόθηκε η δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με το Γαλλικό Ινστιτούτο.» Ελένη Κ.

Oι μαθητές της Γ1 τάξης ευχαριστούν την κυρία Allain και της στέλνουν τις ευχές τους για τις γιορτές με μια ηλεκτρονική κάρτα...


Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στην Κυπριακή Εστία

1 Δεκεμβρίου 2023

Στον φιλόξενο χώρο της Κυπριακής Εστίας στην Πλάκα, η χορωδία και το χορευτικό τμήμα του σχολείου μας συμμετείχαν την Παρασκευή 1-12-2023 σε μια πολύ όμορφη γιορτινή εκδήλωση με θέμα «Τα κυπριακά χριστουγεννιάτικα έθιμα επισκέπτονται την Αθήνα».

Η εκδήλωση μας έβαλε στο πνεύμα των Χριστουγέννων, μας χάρισε αγαλλίαση και χαρά κάνοντας μας να περιμένουμε με προσμονή τις Άγιες Μέρες των γιορτών.


Σχολική Βιβλιοθήκη: Νοέμβριος

30 Νοεμβρίου 2023

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Στο πλαίσιο της δράσης για την ενίσχυση του ρόλου της Σχολικής Βιβλιοθήκης – με υπεύθυνες καθηγήτριες την κ. Έλενα Λάππα, την κ. Ελένη Σιδέρη, την κ. Φανή Σαρδελλά και την κ. Κατερίνα Ζωγράφου – αποφασίστηκε:

• να αφιερώνεται κάθε μήνας του σχολικού έτους σε έναν συγγραφέα,

• να ενθαρρύνονται μαθητές να διαβάσουν τόσο τα δικά του έργα όσο και άλλα βιβλία της σχολικής βιβλιοθήκης και

• να αναρτώνται στον πίνακα ανακοινώσεων του ισογείου οι βιβλιοπαρουσιάσεις των μαθητών και υλικό για τον συγγραφέα του μήνα.

Ο Νοέμβριος ήταν ο μήνας της Ζωρζ Σαρή, μια και το 2023 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννησή της.

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Διαβάστε τις κριτικές για τα βιβλία που διάβασαν οι μαθητές μας εδώ.


Επίσκεψη Α' Γυμνασίου στον 1° Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών

23 Νοεμβρίου 2023

Στις 23 Νοεμβρίου 2023 η Α' τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε τον 1° Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών. Οι μαθητές παρακολούθησαν σεμινάριο για την πρόληψη και καταστολή αστικών πυρκαγιών από τον Ανθυποπυραγό κ. Πλατή Παναγιώτη, Αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο χώρο του σταθμού. Είδαν τα πυροσβεστικά οχήματα, τα εργαλεία που διαθέτουν και τη χρησιμότητά τους στην αντιμετώπιση ενός πραγματικού περιστατικού. Οι μαθητές χρησιμοποίησαν κάποια από αυτά, έλυσαν απορίες τους, κάποιοι εμπνεύστηκαν για το μελλοντικό τους επάγγελμα και γενικά το ευχαριστήθηκαν. Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με μια βόλτα στον Εθνικό Κήπο.


Επίσκεψη Β’ Γυμνασίου στην Προεδρική Φρουρά

23 Νοεμβρίου 2023

Το Στρατόπεδο Οπλαρχηγού Γ. Τζαβέλα στο οποίο εδράζεται η Προεδρική Φρουρά επισκέφτηκε την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023 η Β' τάξη του σχολείου μας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από έναν αξιωματικό για την ιστορία, την εκπαίδευση και τα καθήκοντα των ευζώνων. Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στον χώρο, είδαν την προετοιμασία ενός αγήματος καθώς και την αλλαγή φρουράς μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς στέκονται στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ακίνητοι, δίχως έκφραση ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Συγκεντρώνουν τα βλέμματα περαστικών και ταξιδιωτών ,που εκφράζουν τον θαυμασμό τους. Αυτό τον θαυμασμό εκφράσαμε κι εμείς σήμερα!


Επίσκεψη Γ’ Γυμνασίου στο «Παναθηναϊκό Στάδιο»
και το «Εθνικό Γυμναστήριο Ι. Φωκιανός»

23 Νοεμβρίου 2023

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης αρχικά επισκέφτηκαν το Παναθηναϊκό Στάδιο. Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το διαχρονικό αυτό πολιτιστικό σύμβολο που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. H πλούσια ιστορία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, από την αναβίωσή τους το 1896 και είναι το σημείο στο οποίο σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες, χειμερινούς και θερινούς, παραδίδεται η Ολυμπιακή Φλόγα.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το “Εθνικό Γυμναστήριο Αθηνών Ι. Φωκιανός” που βρίσκεται στο χώρο του Ζαππείου απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο. Στις εγκαταστάσεις του είχαν την ευκαιρία να αθληθούν συμμετέχοντας σε τουρνουά Basket -Volley.


Εορτασμός της «Επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου»
50 χρόνια μετά…

17 Νοεμβρίου 2023

Πενήντα χρόνια δημοκρατίας στη χώρα μας, χάρη στους αγώνες τον φοιτητών και του λαού τον Νοέμβρη του '73 και το σχολείο μας τίμησε επάξια την μνήμη τους με τη γιορτή που παρουσιάστηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023.

Το χρονικό της εξέγερσης, εμπλουτισμένο με προβολή βίντεο-ντοκουμέντων καθώς και με ποιήματα και πεζά, παρουσιάστηκε από μαθητές και μαθήτριές μας, στην εκδήλωση που επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες κ. Σιδέρη Ε. και κ. Καζάκου Ε. Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η χορωδία μας υπό την διεύθυνση της μουσικού μας κ. Παπαδιάδη Ε. ενώ τα σκηνικά επιμελήθηκε η εικαστικός μας κ. Τσερκέζη Θ. με την βοήθεια των παιδιών της καλλιτεχνικής ομάδας.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συντελεστές, αλλά και τους καθηγητές και μαθητές στο σύνολό τους για την συγκινητική ανταπόκρισή τους.


Υποδοχή μαθητών προγράμματος ERASMUS

6 & 7 Νοεμβρίου 2023

Τη Δευτέρα 6-11-2023 υποδεχθήκαμε στο σχολείο μας, με μεγάλη χαρά, μαθητές από την Τουρκία που επισκέφτηκαν την Αθήνα στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus. Τους φιλοξενούμενους μαθητές και καθηγητές καλωσορίσαμε με αφίσες που φιλοτέχνησαν μαθητές μας υπό την εποπτεία και καθοδήγηση της καθηγήτριας καλλιτεχνικών του σχολείου μας. Η χορωδία μας και οι μαθητές-τριες, που κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά συμμετείχαν στα δύο πολιτιστικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν στο σχολείο μας: α) «Ιστορικά ο Ελληνισμός εκτός Ελλάδας» και β) «Ιχνηλατώντας την Ξενιτιά», είχαν τη δυνατότητα ως διοργανωτές αλλά και ως θεατές να συμμετάσχουν σε ένα δίωρο πολιτιστικής και αθλητικής δραστηριότητας. Αρχικά στην αίθουσα τελετών του σχολείου παρουσίασαν ένα μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον ξενιτεμένο Ελληνισμό ενώ οι Τούρκοι μαθητές χόρεψαν ένα παραδοσιακό Τουρκικό χορό. Στη συνέχεια σχημάτισαν μεικτές ομάδες με τους φιλοξενούμενους μαθητές - καθηγητές για να αθληθούν όλοι μαζί στα γήπεδα του Basket και του Volley.

Την Τρίτη 7-11-2023 οι φιλοξενούμενοί μας περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του σχολείου. Επισκέφτηκαν τα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Πληροφορικής καθώς και την αίθουσα της σχολικής Βιβλιοθήκης. Ενημερώθηκαν σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου και των εργαστηρίων, διατύπωσαν ερωτήσεις και συζήτησαν με τους μαθητές μας. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες. Ευχαριστούμε!


10η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

3 Νοεμβρίου 2023

Με σύνθημα «Η κίνηση δίνει ζωή» και στόχο την ανάδειξη της ωφελιμότητας της άσκησης σωματικά και ψυχικά, επισκεφτήκαμε την Παρασκευή 3-11-2023 το Αθλητικό Κέντρο Πάρνηθας. Δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές και στις μαθήτριες να συμμετάσχουν σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιηθούν για την οικολογική καταστροφή που έβλεπαν γύρω τους που προκλήθηκε από την πυρκαγιά του προηγούμενου Αυγούστου.


Επίσκεψη στο Επιγραφικό Μουσείο

1 Νοεμβρίου 2023

Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α1 επισκέφθηκαν το Επιγραφικό Μουσείο για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ιστορίες Γραφής: άνθρωποι, πολιτεύματα, θεσμοί, λατρείες, οικονομία».

Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών και των μαθητριών με αρχαίες ελληνικές επιγραφές που φιλοξενούνται στο Επιγραφικό Μουσείο μέσα από ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες.


Σχολική παρέλαση

28 Οκτωβρίου 2023

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου
2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Οι μαθητές και οι μαθήτριες συνοδευόμενοι από την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του σχολείου Ελένη Νασιάκου εκπροσώπησαν επάξια το σχολείο μας στην σχολική παρέλαση της εθνικής μας επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 1940.


Εορτασμός της Εθνικής Επετείου
«28ης Οκτωβρίου 1940»

27 Οκτωβρίου 2023

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριές μας τίμησαν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Με ποιήματα, αφηγήσεις, οπτικοακουστικό υλικό και θεατρικά δρώμενα ζωντάνεψαν στιγμές του πολέμου. Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η χορωδία του σχολείου μας. Ακολούθησε απονομή αριστείων και βραβείων στους μαθητές και στις μαθήτριές μας που αρίστευσαν κατά την περασμένη σχολική χρονιά.


Άσκηση ετοιμότητας σεισμού

18 Οκτωβρίου 2023

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου 2o Γυμνάσιο Γαλατσίου
2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Την Τετάρτη 18-10-2023 πραγματοποιήθηκε η άσκηση ετοιμότητας σεισμού και ακολούθησε η εκκένωση του σχολικού κτιρίου, όπως προβλέπεται από την Πολιτική Προστασία και την Πολιτική Άμυνα. Προηγήθηκε σεμινάριο και δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες στους μαθητές από την υπεύθυνη καθηγήτρια.


Έκθεση έργων της Ομάδας Ψηφιακής Ασφάλειας του σχολείου μας

5 Οκτωβρίου 2023

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ομάδας Ψηφιακής Ασφάλειας της Γ΄ Γυμνασίου εξέθεσαν στο ισόγειο του σχολείου μας έργα που δημιούργησαν την περσινή σχολική χρονιά με θέμα την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Συγχαρητήρια στην Ίλμα, την Μαρία-Χριστίνα, την Ελένη, την Αλεξία, την Λένα, την Χριστίνα, την Μελίνα, την Μαρία-Δάφνη, την Σπυριδούλα, τον Άρη, τον Βαγγέλη, τον Αναστάση, τον Κωνσταντίνο, τον Θανάση, τον Αλέξανδρο και τον Ζαχαρία για την συστηματική και ενθουσιώδη συμμετοχή, τη δημιουργικότητα και την ευρηματικότητά τους.


Αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

15 Σεπτεμβρίου 2023

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

O σύλλογος διδασκόντων του σχολείου μας, συγκέντρωσε είδη ρουχισμού και κλινοσκεπασμάτων για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Τα είδη παραδόθηκαν στο Δημαρχείο Γαλατσίου στις 15-9-2023 για να σταλούν το συντομότερο δυνατό στους πληγέντες.


Αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

11 Σεπτεμβρίου 2023

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου 2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Με τις ευλογίες της Εκκλησίας και την παρουσία του Δημάρχου Γαλατσίου, κου Γιώργου Μαρκόπουλου και της Αντιδημάρχου, κας Ντίνας Σπηλιοπούλου - Χρυσάγη, τελέστηκε και φέτος ο καθιερωμένος Αγιασμός στο 2ο Γυμνάσιο Γαλατσίου. Καλή και αποδοτική σχολική Χρονιά με Υγεία!


2023-2024 | 2022-2023 | 2021-2022 | 2020-2021 | 2019-2020 | 2018-2019 | 2017-2018 | 2016-2017 | 2015-2016 | 2014-2015 | 2013-2014 | 2012-2013 | 2011-2012 | 2010-2011 | 2009-2010 | 2008-2009 | 2007-2008 | 2006-2007 | 2005-2006 | 2004-2005 | 2003-2004 | 2002-2003 | 2001-2002 | 2000-2001 | 1999-2000 | 1998-1999 | 1997-1998 | 1996-1997 | 1995-1996 | 1994-1995 | 1993-1994 | 1992-1993 | 1991-1992 | 1990-1991 |