Δραστηριότητες

Σχολικό Έτος 2020-2021
 

Η στιγμή του αποχωρισμού

10 Ιουνίου 2021

Μαθήτριες της Γ΄ τάξης αποχαιρετούν συγκινημένες το εργαστήριο της Τεχνολογίας του σχολείου μας. Από τον Φεβρουάριο του 2020 είχαν να μπουν στο χώρο, που μόνο ως "πρωτάκια" γνώρισαν δουλεύοντας το ατομικό τους έργο. Το ομαδικό έργο της Β΄ τάξης δεν εκπονήθηκε και το πείραμα για την ερευνητική εργασία του σχολικού έτους 2020-21 έγινε "κατ' οίκον". Η δυσάρεστη κατάσταση της λοίμωξης COVID-19 μας κράτησε μακριά από το χώρο της δουλειάς μας.


Φιλαναγνωσία, διαδικτυακή συνάντηση με συγγραφέα

07 Ιουνίου 2021

Στο πλαίσιο της φιλαναγνωσίας οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου με την καθοδήγηση των καθηγητριών τους Μ. Γεωργιάδου και Σ. Καμπύλη διάβασαν το βιβλίο της Άννας Κουππάνου, «Η εξαφάνιση της κ. Παπαδάκου και τι έγινε εκείνο το καλοκαίρι».

Οι μαθητές απόλαυσαν το βιβλίο που έκρυβε πολύ μυστήριο, προβληματίστηκαν πάνω σε θέματα της εφηβικής ηλικίας, αγάπησαν τους ήρωες και χάρηκαν τις ανατροπές της πλοκής. Στη συνέχεια εμπνεόμενοι από το βιβλίο δημιούργησαν τις δικές τους εργασίες.

Σήμερα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να "συναντηθούν" διαδικτυακά με τη συγγραφέα και να της θέσουν ερωτήσεις σχετικά με το περιεχόμενο του μυθιστορήματος που διάβασαν, αλλά και για την ίδια τη συγγραφέα, τα ενδιαφέροντά της, τη συγγραφή των βιβλίων και τη λογοτεχνία ευρύτερα. Η ικανοποίηση των μαθητών μας ήταν εμφανής.


Συμμετοχή του σχολείου στην Εκπαιδευτική Δράση
«Πώς θυμόμαστε την Επανάσταση του 1821;» του
Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες

1 Ιουνίου 2021

Το σχολικό έτος 2018-2019 το τμήμα Γ2 του σχολείου μας ανέλαβε και παρουσίασε τη γιορτή της 25ης Μαρτίου. Κεντρική ιδέα ήταν η σύνδεση των ιστορικών προσώπων και γεγονότων της ελληνικής επανάστασης του 1821 με το σήμερα. Τρόπος εργασίας: Έρευνα πεδίου και βιβλιογραφίας.

Πρόκειται για τύχη αλλά και τιμή μας να ζούμε σε μια περιοχή που οι δρόμοι και οι πλατείες της έχουν τα ονόματα των ηρώων και αγωνιστών που πρωτοστάτησαν στην επανάσταση του 1821. Έτσι, πραγματοποιήθηκαν αρκετές ερευνητικές βόλτες. Ξεκινώντας από το σχολείο μας, την οδό Σουλίου, περιπλανηθήκαμε στην ευρύτερη περιοχή. Ζαλόγγου, Καραϊσκάκη, Δερβενακίων, Πέττα, Μπουμπουλίνας, Μαυρογένους, Παπαφλέσσα, Κολοκοτρώνη, Βεΐκου, Κουγκίου, Βαλτετσίου κλπ. Φωτογραφίσαμε τα ονόματα των δρόμων και τους ανδριάντες των αγωνιστών που είχαν σχέση με το 1821. Στο εργαστήριο της Τεχνολογίας διερευνήσαμε την ιστορική βιβλιογραφία της επανάστασης αλλά και όσα έχουν γραφεί για το Γαλάτσι και την ιστορία του.

Το σχολείο μας, προσφέροντας τμήμα της μεγάλης αυτής ερευνητικής εργασίας, συμμετείχε στην Εκπαιδευτική Δράση «Πώς θυμόμαστε την Επανάσταση του 1821;» που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος, «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ψηφιακό αρχείο» του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Αναστασία Δεουδέ


Συμμετοχή στον 9ο Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Σχολείων
της Α΄Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών
Βράβευση μαθητών και μαθητριών μας

31 Μαΐου 2021

Στο σχολείο μας απονεμήθηκε έπαινος για τη συμμετοχή των μαθητών μας στον 9ο Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Σχολείων της Α' Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών για το σχολικό έτος 2019-2020 που διοργάνωσε η "Δράση για την Κοινωνία, τον Πολιτισμό και την Ποιότητα Ζωής" σε συνεργασία με τη Γ' Ε.Λ.Μ.Ε. Αθήνας. Οι μαθητές μας απέσπασαν το πρώτο βραβείο ποίησης και το πρώτο βραβείο παραμυθιού. Επίσης 10 μαθητές/τριές μας πήραν 2ο βραβείο ποίησης, 7 μαθητές/τριες το 3ο βραβείο ποίησης και 4 μαθητές/τριες έλαβαν τιμητικό επαίνο. Τέλος ένας μαθητής και μία μαθήτρια πήραν δεύτερο βραβείο παραμυθιού. Την καθοδήγηση και επίβλεψη των μαθητών είχε η Φιλόλογος Σοφία Καμπύλη.

Λόγω της πανδημίας καθυστέρησε η αξιολόγηση των έργων η οποία ολοκληρώθηκε την τρέχουσα σχολική χρονιά και δεν πραγματοποιήθηκε δυστυχώς η καθιερωμένη τελετή βράβευσης.

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος των Καθηγητών συγχαίρουν θερμά τους βραβευμένους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας.


3ο online συνέδριο eSafety Label

29 Μαΐου 2021

Το Σάββατο 29 Μαΐου 2021 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 3ο online συνέδριο eSafetyLabel που διοργανώθηκε από τον συντονιστή κ. Άρη Λούβρη και τους πρεσβευτές του eSafetyLabel στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Εργαστήριο Πειραματικής Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο συνέδριο συμμετείχαν ως εισηγητές μεταξύ άλλων οι: Κατερίνα Ψαρουδάκη Υπεύθυνη επικοινωνίας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ, Μελτίνη Χριστοδουλάκη Υπεύθυνη Ανοιχτής Γραμμής καταγγελιών SafeLine.gr, Γεώργιος Παπαπροδρόμου Υποστράτηγος ε.α. π. Δ/ντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αριάδνη Δάντε Μηχανικός Πληροφορικής – Συγγραφέας, Πάνος Τσαδάρης Nexion IT Solutions.

Το σχολείο μας συμμετείχε στη διοργάνωση του συνεδρίου (καθώς διαθέτει χρυσή πιστοποίηση ψηφιακής ασφάλειας και ανήκει στον ομάδα των πρεσβευτών του έργου). Επίσης συμμετείχε με εισήγηση στη στρογγυλή τράπεζα του συνεδρίου με θέμα «Διαδίκτυο, μία πρώτη επαφή» όπου τονίστηκε η ανάγκη εισαγωγής διδακτικών παρεμβάσεων σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας ήδη στο Νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, προτάθηκε ένα σχέδιο δράσης και παρουσιάστηκαν από Νηπιαγωγούς διδακτικά σενάρια που έχουν ήδη υλοποιηθεί με επιτυχία σε Νηπιαγωγεία της χώρας μας.

Τις εργασίες του συνεδρίου μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.


Τιμώντας την μητέρα με καλλιγράμματα

9 Μαΐου 2021

Οι μαθητές μας τιμούν την εορτή της μητέρας με έναν πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο.

9 Μαΐου 2021, Κυριακή του Θωμά και εορτή της μητέρας. Στους μαθητές της Α΄ και της Β΄ Γυμνασίου είχε ανατεθεί στην e-class να βρουν ή να συνθέσουν ένα δικό τους ποίημα για την μητέρα, να το γράψουν με τη μορφή καλλιγράμματος και να το χαρίσουν στη μητέρα τους. Τα παιδιά εργάστηκαν με μεράκι και στα έργα τους αποτυπώνεται η αγάπη και η ευγνωμοσύνη τους προς τη μοναδική για τον καθένα μας μητέρα!


Ολοκλήρωση ερευνητικού προγράμματος
«Προώθηση της διαμορφωτικής αξιολόγησης του μαθητή:
Από τη θεωρία στην πολιτική και πρακτική»

9 Απριλίου 2021

Το σχολείο μας συμμετείχε με επιτυχία στο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Promoting formative assessment: From theory to policy and practice» («Προώθηση της Διαμορφωτικής Αξιολόγησης του Μαθητή: Από τη Θεωρία στην Πολιτική και Πρακτική») που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της δράσης ERASMUS+-KA3. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το σχολικό έτος 2019-2020 και ολοκληρώθηκε κατά το τρέχον σχολικό έτος. Συμμετείχαν οκτώ συνολικά οργανισμοί (4 πανεπιστημιακά ιδρύματα και 4 υπουργεία παιδείας) από 4 ευρωπαϊκές χώρες (Κύπρο, Ελλάδα, Βέλγιο, Ολλανδία). Συντονιστικό ίδρυμα του προγράμματος ήταν το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από την Ελλάδα συμμετείχαν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μέσω του Τμήματος Μαθηματικών και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Στόχος του προγράμματος ήταν η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που διδάσκουν Μαθηματικά στο Γυμνάσιο σχετικά με την αξιολόγηση των μαθητών για διαμορφωτικούς σκοπούς. Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τους μαθητές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να λάβουν ποιοτική εκπαίδευση μέσα από σημαντικές ευκαιρίες για συμμετοχή στο μάθημα των Μαθηματικών.


«25η Μαρτίου 1821 - 25η Μαρτίου 2021»

24 Μαρτίου 2021

Μέσω της πλατφόρμας Webex τίμησαν φέτος οι μαθητές μας τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων, η οποία σηματοδοτεί και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Οι μαθητές μας μέσα από φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής και αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο της δράσης των ηρώων και των σημαντικότερων μαχών και ναυμαχιών, ολοκαυτωμάτων και θυσιών γνώρισαν τον πολύχρονο αγώνα που χάρισε σε μας ελεύθερο κράτος.


Ανανέωση της χρυσής πιστοποίησης από το eSafety Label

15 Φεβρουαρίου 2021

Τον Φεβρουάριο του 2021 το σχολείο μας απέκτησε για δεύτερη συνεχή φορά τη χρυσή διαπίστευση (μέγιστη διαπίστευση) από την ευρωπαϊκή υπηρεσία eSafety Label. Η παρούσα διάκριση ήρθε ως συνέχεια της χάλκινης, της αργυρής και της χρυσής διαπίστευσης που κατείχε διαδοχικά το σχολείο μας τα προηγούμενα έτη. Η διατήρηση της χρυσής διαπίστευσης ήταν το αποτέλεσμα μιας σειράς δράσεων (σύνταξης κανονισμών, σχεδιασμού εκπαιδευτικού υλικού, εμπλοκής μαθητών σε ομάδες ψηφιακής ασφάλειας, αναβάθμισης υποδομών, ενημερωτικών συναντήσεων, εκδηλώσεων, συζητήσεων κ.α.) γύρω από την ασφαλή και εποικοδομητική προσέγγιση των νέων τεχνολογιών, που οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν με επιτυχία από το σχολείο μας κατά την τελευταία επταετία.

Το σχολείο μας είναι μέλος του του από το 2014 και συμμετέχει ενεργά στο έργο με διάφορες δράσεις.

Με τη διαπίστευση αυτή πιστοποιείται ότι το σχολείο μας προφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες στο πλαίσιο της διδακτικής και μαθησιακής διαδικασίας και συμβάλλει στη διαμόρφωση του αξιακού συστήματος και της κριτικής σκέψης των μαθητών μας ώστε να ανταποκρίνονται στο ρόλο τους ως ψηφιακοί πολίτες.


Εορτασμός Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου

9 Φεβρουαρίου 2021

Με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου και την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να δουν βίντεο και να συμμετάσχουν σε συζήτηση σχετικά με διάφορες μορφές κινδύνων που κρύβει το διαδίκτυο. Στόχος της δραστηριότητας ήταν η επαγρύπνηση των μαθητών μας για τους δυνητικούς κινδύνους του διαδικτύου και η δημιουργία σεναρίων χειρισμού και αντιμετώπισής τους.


Χριστουγεννιάτικη γιορτή

23 Δεκεμβρίου 2020

«H Γέννηση του Xριστού», Nαός της Παντάνασσας στο Mυστρά (1428). «Χριστουγεννιάτικο δέντρο», Σπύρου Βικάτου. Εθνική Πινακοθήκη.

Πιστοί στην πολύχρονη παράδοση του σχολείου μας υποδεχόμαστε και "ηλεκτρονικά" τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Με εικόνες της Γέννησης της βυζαντινής αγιογραφίας, με στολισμένα αιγαιοπελαγίτικα παραθύρια, με αγριολούλουδα της ελληνικής γης του μηνός Δεκεμβρίου, με πίνακες ζωγραφικής Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, ενώσαμε τις φωνές των μαθητών μας με τις δικές μας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και ψάλαμε δυνατά, ενάντια σε όλους και σε όλα "Τα κάλαντα των Ελλήνων".


«Γέμισε την καρδιά σου με την ειρήνη του Θεού και χιλιάδες γύρω σου θα ειρηνεύσουν»

Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ


Επέτειος 17ης Νοεμβρίου 1973

17 Νοεμβρίου 2020

Φωτογραφία: Πολυτεχνείο '73, Γιάννη Φάτση, Εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Κάθε χρόνο τη σημερινή μέρα την αφιερώνουμε στους νέους όλων των εποχών που πίστεψαν πως με τους αγώνες και τις θυσίες τους θα αλλάξουν τη ροή της ιστορίας και οι κρατούντες την εξουσία θα την ασκούν προς όφελος του λαού.

Η επέτειος της 17ης Νοεμβρίου 1973 (ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ) αφορά σε ένα σχετικά πρόσφατο κομμάτι της νεοελληνικής ιστορίας. Αυτής που ακόμα δεν έχει καταγραφεί από το αδέκαστο χέρι του χρόνου και που, οι πολυπληθείς πηγές πρόσβασης δίνουν διάφορες απόψεις και τοποθετήσεις.

Το γεγονός είναι, πως θεωρείται η απαρχή για την ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ. Αυτή την επέτειο έχουμε σήμερα και μνημονεύουμε τα νέα παιδιά που με το σύνθημα «ΨΩΜΙ- ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» αγωνίστηκαν για τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Τη διοργάνωση της εορτής, που φέτος λόγω των συνθηκών έγινε διαδικτυακά, επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες κ.κ. Αναστασία Δεουδέ και Έφη Παπαδιάδη.


Εορτασμός Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου

27 Οκτωβρίου 2020

Το σχολείο μας, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, τίμησε τους ήρωες του 1940 διαβάζοντας και αναλύοντας γεγονότα της εποχής σε παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν ανά τμήμα.

Το τμήμα Α1 είχε την ευκαιρία να κάνει τη γιορτή και να ακούσει τραγούδια καθώς και τον Εθνικό Ύμνο από τη χορωδία μας στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

Τη διοργάνωση της εορτής επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες κ.κ. Αναστασία Δεουδέ και Έφη Παπαδιάδη.


2ο online συνέδριο eSafety Label

10 Οκτωβρίου 2020

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020 (Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας) πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 2ο online συνέδριο eSafetyLabel έχοντας ως στόχο να αναδείξει την αναγκαιότητα της ψηφιακής ασφάλειας στο σύνολο των σχολείων της ελληνικής επικράτειας.

Στο συνέδριο συμμετείχαν ως εισηγητές μεταξύ άλλων οι: Άρης Λούβρης, Εθνικός Συντονιστής του eSafety Label, Γιώργος Κορμάς, Υπεύθυνος της Γραμμής Help-Line.gr, Πέτρος Ρούσσος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εργαστήριο Πειραματικής Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Παπαπροδρόμου, Υποστράτηγος ε.α, π. Δ/ντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Πλούταρχος Ρήγας εκπρόσωπος της Microsoft.

Το σχολείο μας -που είναι ένα από τα λίγα σχολεία πανευρωπαϊκά που διαθέτει Χρυσή Πιστοποίηση ψηφιακής ασφάλειας- συμμετείχε στο συνέδριο με εισήγηση του Αθανάσιου Κατσαρού, καθηγητή Πληροφορικής, ο οποίος παρουσίασε εκπαιδευτικό υλικό για τα «Προσωπικά Δεδομένα» που αναπτύχθηκε από την ομάδα πρεσβευτών του eSafety Label και διατίθεται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του έργου.

Το eSafety Label δημιουργήθηκε από το European Schoolnet, έχει έδρα στις Βρυξέλες και αποτελεί μια πανευρωπαϊκή υπηρεσία διαπίστευσης και υποστήριξης σχολείων όλων των βαθμίδων σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας.

Τις εργασίες του συνεδρίου μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.


Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού

5 Οκτωβρίου 2020


Αφιερωμένο σε όλους τους δασκάλους,
που παρά τις αντιξοότητες, εξακολουθούν να «σμιλεύουν ψυχές»!


Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε, ψυχές!

Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε, ψυχές!
Κι ό,τι σ’ απόμεινε ακόμη στη ζωή σου,
μην τ’ αρνηθείς! Θυσίασέ το ως τη στερνή πνοή σου!
Χτίσ’ το παλάτι, δάσκαλε σοφέ!

Κι αν λίγη δύναμη μεσ’ το κορμί σου μένει,
μην κουρασθείς. Είν’ η ψυχή σου ατσαλωμένη.
Θέμελα βάλε τώρα πιο βαθιά,
Ο πόλεμος να μη μπορεί να τα γκρεμίσει.

Σκάψε βαθιά. Τι κι αν πολλοί σ’ έχουνε λησμονήσει;
Θα θυμηθούνε κάποτε κι αυτοί
τα βάρη που κρατάς σαν Άτλαντας στην πλάτη,
Υπομονή! Χτίζε, σοφέ, της κοινωνίας το παλάτι!

Κωστής Παλαμάς


Αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

14 Σεπτεμβρίου 2020

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

2o Γυμνάσιο Γαλατσίου

Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου έγινε ο αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τον αγιασμό παρακολούθησαν οι νέοι μας μαθητές και μαθήτριες της Α' τάξης, ενώ οι μαθητές της Β' και Γ' τάξης έλαβαν την ευλογία στις αίθουσές τους. Ευχόμαστε σε όλους και όλες η νέα σχολική χρονία, παρά τους περιορισμούς λόγω COVID-19 με τους οποίους ξεκίνησε, να είναι παραγωγική, γόνιμη και χαρούμενη.


2023-2024 | 2022-2023 | 2021-2022 | 2020-2021 | 2019-2020 | 2018-2019 | 2017-2018 | 2016-2017 | 2015-2016 | 2014-2015 | 2013-2014 | 2012-2013 | 2011-2012 | 2010-2011 | 2009-2010 | 2008-2009 | 2007-2008 | 2006-2007 | 2005-2006 | 2004-2005 | 2003-2004 | 2002-2003 | 2001-2002 | 2000-2001 | 1999-2000 | 1998-1999 | 1997-1998 | 1996-1997 | 1995-1996 | 1994-1995 | 1993-1994 | 1992-1993 | 1991-1992 | 1990-1991 |