Όμιλοι - Προγράμματα - Δράσεις

Σχολικό Έτος 2023-2024
 

Όμιλος

«Όμιλος Βιβλιοθήκης και Φιλαναγνωσίας»

Η διερεύνηση, η ανακάλυψη, η συνεργατική μάθηση είναι δεξιότητες που η σύγχρονη πραγματικότητα απαιτεί όχι μόνο από τον μαθητή, αλλά από κάθε ενεργό πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό η Σχολική Βιβλιοθήκη αναδεικνύεται σε σημαντικό πυλώνα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τόσο στην τυπική της διάσταση όσο και στην μη τυπική.

Η δημιουργία του ομίλου για τους μαθητές της Α’ τάξης συνεπώς στοχεύει:

• Στην εξοικείωση με την αναζήτηση και την επιλογή βιβλίων

• Στην εξέλιξη του μαθητή σε επαρκή αναγνώστη, ικανό να αναγνωρίζει, να κατανοεί και να απολαμβάνει τη λογοτεχνία

• Στην καλλιέργεια της εκφραστικής ικανότητας και της δημιουργικότητας

• Στην ανάπτυξη της φαντασίας

• Στην ψυχαγωγία

• Στην συναναστροφή με συνομηλίκους και στην κοινωνικοποίηση

Ο όμιλος λειτουργεί κάθε Παρασκευή 13.30 – 15.00 από τις 20 Οκτωβρίου και η λειτουργία του ολοκληρώνεται δύο εβδομάδες πριν από τη λήξη των μαθημάτων.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ζωγράφου Αικατερίνη


Πολιτιστικό Πρόγραμμα

«Στο Χωροχρόνο της Θερινής Ολυμπιάδας»

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 γνωστοί ως Αγώνες της 33ης Ολυμπιάδας θα διεξαχθούν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2024 στο Παρίσι και σε 16 άλλες πόλεις στη Γαλλία αλλά και στη γαλλική αποικία της Ταϊτής. Οι Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024 θα διεξαχθούν στο Παρίσι από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024.

Με αφορμή λοιπόν αυτές τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις σχεδιάσαμε το φετινό μας πολιτιστικό πρόγραμμα.

Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στην ιστορία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων από την αρχαιότητα ως σήμερα, μέσα από το χώρο και το χρόνο τέλεσης αυτών. Υλοποιώντας ένα σύνολο δράσεων που αφορούν την απόκτηση γνώσεων, αθλητικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, ευαισθητοποίηση σε αξίες όπως η φιλία, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η ισότιμη συμμετοχή, το ευ αγωνίζεσθαι, ευελπιστεί να συμβάλλει στην ανάδειξη της μορφωτικής και εκπαιδευτικής αξίας της Ολυμπιακής Παιδείας.

Το πρόγραμμα θα διεξάγεται κάθε Πέμπτη (μουσικό τμήμα) και Παρασκευή (θεωρητικές και κινητικές δραστηριότητες) από τις 13:25-14:10.

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Νασιάκου Ελένη (Φυσικής Αγωγής),
Γεωργιάδου Μαρία (Φιλόλογος), Παπαδιάδη Ευσταθία (Μουσικός).

 Επίσκεψη Ολυμπιονικών στο σχολείο μας

 Παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος «Παραολυμπιακά Αθλήματα»

 Παραρακολούθηση σεμιναρίου «Ο ρόλος του αθλητισμού στα σχολεία»

 Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος «Πάσα στα θρανία»

 Ομιλία «Αθλητισμός & διαφορετικότητα» «Ψυχολογική υποστήριξη του αθλητή»

 Παραρακολούθηση βιογραφικής ταινίας του δρομέα Τζέσι Όουενς

 Σεμινάριο κατά του ντόπινγκ στον αθλητισμό


Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας - Δράση

«Όλοι διαφορετικοί - όλοι ίσοι. Θυμήσου ποτέ δεν είσαι μόνος!»

Η δράση «Όλοι διαφορετικοί- όλοι ίσοι. Θυμήσου ποτέ δεν είσαι μόνος!» που υλοποιείται φέτος στο σχολείο μας έχει τους ακόλουθους στόχους:

• Καλλιέργεια στάσεων και αξιών βασιζόμενη στον αλληλοσεβασμό με σκοπό την απαλοιφή βίαιων συμπεριφορών, έχοντας σαν σημείο αναφοράς τις βασικές αξίες και αρχές του Ολυμπισμού και Παραολυμπισμού.

• Ενθάρρυνση των μαθητών να εκφράζουν ελεύθερα τους φόβους και να αναφέρουν τα φαινόμενα βίας όντας ή θύματα ή θεατές.

• Ενημέρωση για τα αίτια και τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του εκφοβισμού.

• Ευαισθητοποιήση της μαθητικής κοινότητας τόσο σε επίπεδο συναισθηματικό όσο και σε επίπεδο συμπεριφοράς μαθητών σε σχέση με τα περιστατικά εκφοβισμού. Να γίνουν αντιληπτά τα χαρακτηριστικά του θύτη μέσα από τη συζήτηση εκπαιδευτικών και θύτη, εκπαιδευτικών και θύματος και εκπαιδευτικών και παρατηρητή.

• Θέσπιση κανόνων με σκοπό την επίλυση συγκρούσεων.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σπυρακοπούλου Ελένη.
Συμμετέχουσες καθηγήτριες στο Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας: Δράκου Μαρία, Σωτηρέλη Παναγιώτα. Συμμετέχουσες καθηγήτριες στη Δράση: Δασουρά Παναγιώτα, Δράκου Μαρία, Τσερκέζη Θάλεια, Φλωράτου Μαργαρίτα.

 Επίσκεψη της εκπρόσωπου της Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων της Γαλλίας

 Παρέμβαση «Βιώνω τα συναισθήματα μου»

 Σεμινάριο του «Συνήγορου του Πολίτη» για τα Δικαιώματα του Παιδιού

 Παραρακολούθηση σεμιναρίου «Ο ρόλος του αθλητισμού στα σχολεία»


Δράση

«Μαθαίνω να καλλιεργώ βότανα στο σχολείο μου»

Η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και αειφορίας είναι επιτακτική. Η ενασχόληση των μαθητών με τα βότανα κρίνεται ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μελετήσουν το περιβάλλον τους, να κατανοήσουν το αποτύπωμά τους σε αυτό και να αναλάβουν δράση για την προστασία του.

Στόχοι της δράσης "Μαθαίνω να καλλιεργώ βότανα στο σχολείο μου" είναι:

• Η απόκτηση γνώσεων για τη χρήση των βοτάνων.

• Η γνωριμία με τρόπους καλλιέργειας των βοτάνων.

• Η απόκτηση πρακτικής εμπειρίας μέσα από τη δημιουργία σχολικού βοτανόκηπου.

• Η αναζήτηση πληροφοριών για κάθε θέμα σχετικό με βότανα σε βιβλιοθήκες και στο Διαδίκτυο.

• Η καλλιέργεια της επικοινωνίας ανάμεσα σε μαθητές και ερευνητές που έχουν τα ίδια επιστημονικά ενδιαφέροντα, καθώς και με εμπόρους και καλλιεργητές βοτάνων.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σαρδελλά Φανή. Συμμετέχοντες καθηγητές: Σωτηρέλη Παναγιώτα, Κοντόπουλος Ιωάννης, Δεληγιάννης Παναγιώτης.


Δράση

«Εθελοντισμός - Αλληλεγγύη στην Κοινότητα»

Η δράση έχει ως στόχο να βοηθήσει τους μαθητές/μαθήτριες να γνωρίσουν τις έννοιες του Εθελοντισμού και της Αλληλεγγύης και να μυηθούν σ' αυτές μέσω βιωματικών δράσεων, με την οργάνωση δραστηριοτήτων κοινωνικής προσφοράς και δοτικότητας προς τους συνανθρώπους τους που το έχουν ανάγκη.

Η ευαισθητοποίηση των μαθητών/μαθητριών και η συμμετοχή τους σε εθελοντικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες αλληλεγγύης μέσα από την κοινωνική προσφορά θα ενισχύσουν τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα, την αυτοεκτίμηση και την περιβαλλοντική τους συνείδηση.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία Δράκου. Συμμετέχουσες καθηγήτριες: Χριστίνα Σαριόγλου, Μαρία Γεωργιάδου, Έλενα Νασιάκου, Έφη Παπαδιάδη.

 Χριστουγεννιάτικη Γιορτή

 Επίσκεψη στο Ίδρυμα Χατζηκώνστα


Δράση

«Ψηφιακή Ασφάλεια»

Το σχολείο μας, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για την εξασφάλιση ενός σύγχρονου αλλά και ασφαλούς περιβάλλοντος αγωγής και μάθησης, συνεχίζει και για τη σχολική χρονιά 2023-2024 τη λειτουργία της ομάδας ψηφιακής ασφάλειας στην οποία μετέχουν μαθητές και μαθήτριες από την Α' και τη Β' τάξη του Γυμνασίου.

Οι βασικοί στόχοι της δράσης είναι:

• Να παρέχει τις κατάλληλες γνώσεις στους μαθητές και να τους βοηθήσει να διαμορφώσουν στάσεις, ώστε να μπορούν ως ψηφιακοί πολίτες να λειτουργούν το δυνατόν με ασφάλεια στο νέο ψηφιακό κόσμο.

• Να δρα πολλαπλασιαστικά μεταφέροντας τις γνώσεις και την εμπειρία της στη σχολική κοινότητα, είτε μέσω της φυσικής επικοινωνίας των μαθητών είτε μέσω στοχευμένων δράσεων που θα διοργανώνει.

• Να αφουγκράζεται τα προβλήματα της σχολικής κοινότητας που σχετίζονται με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και να τα θέτει με διακριτικότητα προς συζήτηση με σκοπό το σχεδιασμό τρόπων αντιμετώπισής τους.

Η Α' Γυμνασίου εστιάζει στην επίτευξη κυρίως του πρώτου στόχου, ενώ η Β' Γυμνασίου στην επίτευξη κυρίως του δεύτερου και τρίτου στόχου.

Οι συναντήσεις της ομάδας γίνονται για την Α' Γυμνασίου κάθε Πέμπτη (13:30 έως 14:10) και για την Β' Γυμνασίου κάθε Τετάρτη (14:10 έως 14:50).

Υπεύθυνος καθηγητής: Κατσαρός Αθανάσιος (Πληροφορικής). Συμμετέχουσες καθηγήτριες: Ζαρμπαλά Δανίλια (Πληροφορικής), Παπαδιάδη Ευσταθία (Μουσικός).

 Συμβουλές κυβερνοασφάλειας προς τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου

 Τηλεδιάσκεψη Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

 Συμμετοχή στον εορτασμό της «Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου»


2023-2024 | 2022-2023 | 2021-2022 | 2020-2021 | 2019-2020 | 2018-2019 | 2017-2018 | 2016-2017 | Παλαιότερα