Προγράμματα

Σχολικό Έτος 2021-2022
 

Πολιτιστικό Πρόγραμμα

«Αφιέρωμα στην Μικρασιατική Καταστροφή»

Στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την καταστροφή της Μητρόπολης του Μικρασιατικού Ελληνισμού, το σχολείο μας εκπονεί δράσεις με στόχο οι μαθητές μας να αντιληφθούν το ιστορικό πλαίσιο αλλά και τα γεγονότα που συνέβησαν και οδήγησαν σε αυτό που με δυο λέξεις εκφράζουμε ως «Η καταστροφή της Σμύρνης». Της κορυφαίας τραγικής στιγμής, που συμβόλισε με τον πιο έντονο και οδυνηρό τρόπο το τέλος της μεγάλης ιστορικής περιόδου του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, τον Σεπτέμβριο του 1922 και την παράδοση του άμαχου πληθυσμού της, Ελλήνων και Αρμενίων, στο έλεος των άτακτων τσετών και των τακτικών του κεμαλικού στρατού (από το βιβλίο της Μάρτζορι Χουσεπιάν, «Σμύρνη 1922, Η καταστροφή μιας πόλης»). Και βέβαια να διατηρήσουμε στη μνήμη της σχολικής μας κοινότητας ότι σχεδόν δυο εκατομμύρια άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε μια καταστροφή επικών διαστάσεων η οποία συγκλόνισε Ευρώπη και Αμερική. Μια συμφορά που μεγαλύτερη δεν γνώρισε ο εικοστός αιώνας (από το βιβλίο του Τζάϊλς Μίλτον «Χαμένος παράδεισος, Σμύρνη 1922»).

Η προσέγγιση της ιστορικής γνώσης - μνήμης θα επιτευχθεί με:
• Ιστορικά γεγονότα μέσα από τη βιβλιογραφία. Μελέτη, παρουσίαση: υπεύθυνη καθηγήτρια Γεωργιάδου Μαρία.
• Θεατρικό έργο : «Προσφυγιάς Ανάσταση», υπεύθυνη καθηγήτρια Δεουδέ Αναστασία.
• Χορούς και τραγούδια των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, με τις καθηγήτριες Νασιάκου Ελένη και Παπαδιάδη Ευσταθία.
• Έργα ζωγραφικής εμπνευσμένα από τα γεγονότα της περιόδου, με υπεύθυνη καθηγήτρια την Τσερκέζη Θάλεια.

 Θεατρικό δρώμενο: «Προσφυγιάς Ανάσταση»

 Χορευτικό αφιέρωμα: «Παραδοσιακοί χοροί της Σμύρνης»

 Χορευτικό αφιέρωμα: «Το τραγούδι των προσφύγων»

 Εικαστικό αφιέρωμα στη Σμύρνη και τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922


Πολιτιστικό Πρόγραμμα

«Οδυσσέας Ελύτης - Tα μελοποιημένα ποιήματά του»

Στο σχολείο μας πραγματοποιείται φέτος η δράση με τίτλο "Οδυσσέας Ελύτης - Tα μελοποιημένα ποιήματά του". Στόχος της δράσης η γνωριμία των μαθητών/τριών μας με το έργο του νομπελίστα ποιητή μας μέσω των μελοποιημένων ποιημάτων του. Η δράση θα υλοποιηθεί από τη χορωδία του σχολείου μας σε δύο φάσεις:
α) Φιλολογική προσέγγιση του έργου του ποιητή από τις φιλολόγους Δράκου Μαρία και Γεωργιάδου Μαρία.
β) Εκμάθηση και παρουσίαση μελοποιημένων ποιημάτων από τη χορωδία και τη μουσικό Παπαδιάδη Έφη.
Η δράση, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα παρουσιαστεί ζωντανά στο τέλος της χρονιάς. Διαφορετικά η παρουσίασή της θα γίνει διαδικτυακά.

 Παρουσίαση της δράσης στους μαθητές του σχολείου μας


Πολιτιστικό Πρόγραμμα

«Αλληλεγγύη - Εθελοντισμός στην κοινότητά μας»

«Αλληλεγγύη – Εθελοντισμός στην κοινότητά μας» είναι μία δράση που πραγματοποιείται φέτος στο σχολείο μας. Η δράση έχει ως στόχο:
• Να βοηθήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες να γνωρίσουν τις έννοιες του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης και να μυηθούν σ’αυτές μέσω βιωματικών δράσεων δηλαδή με την οργάνωση δραστηριοτήτων κοινωνικής προσφοράς και δοτικότητας προς τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.
• Με τη συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών σε εθελοντικές πρωτοβουλίες μέσα από τη λεγόμενη κοινωνική προσφορά να ενισχυθούν η συνεργασία, η δημιουργικότητα, η αυτοεκτίμηση και γενικότερα η ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.
• Την εξωστρέφεια της σχολικής μονάδας μέσω της επικοινωνίας μεταξύ των μελών του σχολείου και της τοπικής κοινότητας.
Η δράση υλοποιείται με διαθεματική προσέγγιση μέσα από τα μαθήματα της Φυσικής Αγωγής, της Μουσικής των Καλλιτεχνικών και της Λογοτεχνίας με τις καθηγήτριες: Έλενα Νασιάκου, Έφη Παπαδιάδη, Θάλεια Τσερκέζη, Μαίρη Γεωργιάδου και Μαρία Δράκου.

 Δράση στο πλαίσιο της «Ημέρας Ανθρώπινης Αλληλεγγύης»

 Προσφορά προς την Κιβωτό του Κόσμου


Ερευνητικό Πρόγραμμα

«Πειραματική Εφαρμογή Θεατρικής Αγωγής»

Στο πρόγραμμα, που είναι ενταγμένο στο διαρκές ερευνητικό πρόγραμμα «Πειραματική Εφαρμογή της Θεατρικής Αγωγής στο Γυμνάσιο/Λύκειο», μετέχουν κατά τη φετινή σχολική χρονιά 12 Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής και της Εύβοιας.

Το πρόγραμμα θα υλοποιείται μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου, στο πλαίσιο των σχολικών δράσεων όπως αυτές πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο σχολείο μας και θα συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες της Α' Γυμνασίου. Θα διαρκέσει από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022 και θα εκπονηθεί από τις θεατρολόγους κ.κ. Ειρήνη Καρυώτη και Ιλιάνα Βούλγαρη, μεταπτυχιακές φοιτήτριες του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελληνικό και Παγκόσμιο Θέατρο. Δραματουργία, Παράσταση, Εκπαίδευση» ειδίκευσης «Διδακτικής του Θεάτρου» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Επιβλέπουσα υπεύθυνη εκπαιδευτικός κ. Ειρήνη Καρυώτη (Φιλόλογος).

 Συμμετοχή στην ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του προγράμματος


Ομάδα Πληροφορικής

«Ομάδα Ψηφιακής Ασφάλειας»

Το σχολείο μας, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για την εξασφάλιση ενός σύγχρονου αλλά και ασφαλούς περιβάλλοντος αγωγής και μάθησης, συνεχίζει και για τη σχολική χρονιά 2021-2022 τη λειτουργία της ομάδας ψηφιακής ασφάλειας στην οποία μετέχουν μαθητές και μαθήτριες από την Α' τάξη του Γυμνασίου.

Οι βασικοί στόχοι της ομάδας είναι:

Α. Να παρέχει τις κατάλληλες γνώσεις στους μαθητές και να τους βοηθήσει να διαμορφώσουν στάσεις, ώστε να μπορούν ως ψηφιακοί πολίτες να λειτουργούν το δυνατόν με ασφάλεια στο νέο ψηφιακό κόσμο.

Β. Να δρα πολλαπλασιαστικά μεταφέροντας τις γνώσεις και την εμπειρία της στη σχολική κοινότητα, είτε μέσω της φυσικής επικοινωνίας των μαθητών είτε μέσω στοχευμένων δράσεων που θα διοργανώνει.

Γ. Να αφουγκράζεται τα προβλήματα της σχολικής κοινότητας που σχετίζονται με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και να τα θέτει με διακριτικότητα προς συζήτηση με σκοπό το σχεδιασμό τρόπων αντιμετώπισής τους.

Οι συναντήσεις της ομάδας γίνονται κάθε Πέμπτη (13:25 έως 14:05).

Υπεύθυνος καθηγητής: Κατσαρός Αθανάσιος (Πληροφορικής).

 Συμμετοχή στον εορτασμό της «Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2022»


2023-2024 | 2022-2023 | 2021-2022 | 2020-2021 | 2019-2020 | 2018-2019 | 2017-2018 | 2016-2017 | Παλαιότερα