Προγράμματα

Σχολικό Έτος 2019-2020
 

Ερευνητικό Πρόγραμμα

«Πειραματική Εφαρμογή Θεατρικής Αγωγής»

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με την Επιστημονική Μονάδα «Τέχνες» του ΙΕΠ υλοποιούν το Ερευνητικό Πρόγραμμα της «Πειραματικής Εφαρμογής της Θεατρικής Αγωγής στο Γυμνάσιο». Η Επιστημονική Οργανωτική Ομάδα του Προγράμματος πρότεινε στο σχολείο μας, και έγινε δεκτό, να ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό κατά το σχολικό έτος 2019-2020.

Το πρόγραμμα θα υλοποιείται μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου, στο πλαίσιο των σχολικών δράσεων όπως αυτές πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο σχολείο μας. Διαρκεί από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Μάιο του 2020. Θα εκπονείται από τις θεατρολόγους κ.κ. Γεωργία Μπάλλα και Όλγα Παπαχρυσοστόμου, μεταπτυχιακές φοιτήτριες της κατεύθυνσης της "Διδακτικής του Θεάτρου".

Θα συμμετάσχουν μαθητές κια μαθήτριες από όλες τις τάξεις και ο συνολικός αριθμός τους δεν θα ξεπερνά τους 40. Ο σκοπός των συναντήσεων είναι η δημιουργία ομάδας και στη συνέχεια η θεατρική επεξεργασία ενός θέματος με άξονα τη Νεοελληνική Ποίηση και το ποιητικό θέατρο. Στόχος είναι η δημιουργία μιας παράστασης διάρκειας 10΄ που θα παρουσιαστεί στην ετήσια ημερίδα λήξης του προγράμματος της Πειραματικής Εφαρμογής που φιλοξενείται στην Aula της Φιλοσοφικής Σχολής.

Επιβλέπουσα υπεύθυνη εκπαιδευτικός κ. Δεουδέ Αναστασία (Τεχνολογίας).

 Έναρξη Προγράμματος Θεατρικής Αγωγής


Μαθηματικό Εργαστήρι

«Μαθηματικά και Μνημεία»

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Μαθηματικού Εργαστηρίου εντάσσεται φέτος η ενότητα "Μαθηματικά και Μνημεία". Αντικείμενο μελέτης κι έρευνας τα μαθηματικά που κρύβονται στην αρχιτεκτονική του Παρθενώνα και τα κοινά χαρακτηριστικά με τις πυραμίδες. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου που αγαπούν τα Μαθηματικά κι επιθυμούν να ανακαλύψουν τις πολλαπλές πτυχές τους όπως εφαρμογές τους στην καθημερινότητα και τη σχέση τους με τέχνη, πολιτισμό και επιστήμες. Οι μαθητές καλούνται να λειτουργήσουν ομαδοσυνεργατικά.

Άλλοι άξονες είναι:

• μαθηματική λογική και γρίφοι

• μετρήσεις και υπολογισμοί σε φυσικούς χώρους

• κλασσικά μαθηματικά

• μικροπειράματα και μαθηματικές κατασκευές

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη από 13:20 έως 14:15

Υπεύθυνες: κ.κ. Καζάκου Ελένη (Μαθηματικός), Καμπύλη Σοφία (Φιλόλογος).


Πολιτιστικό Πρόγραμμα

«Ένα μουσείο στο σχολείο μας»

Η εικαστική αναζήτηση, η εκφραστική ανησυχία και δημιουργική περιέργεια των μαθητών της Α' και Β' Γυμνασίου, μας οδηγεί φέτος στην διεύρυνση του Μουσείου μέσα στο Σχολείο μας.

Η θεματολογία του προγράμματος αφορά στην προσέγγιση σύγχρονων κινημάτων τέχνης κυρίως στην ζωγραφική, με επιρροές από την Ευρώπη και την Αμερική του 20ου και 21ου αιώνα.

Το πρόγραμμα βασίζεται στην έρευνα και μελέτη ζωγραφικών έργων καταξιωμένων διεθνώς σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Στόχοι του προγράμματος

• Η αξιοποίηση, καλλιέργεια και εξέλιξη εικαστικών - εκφραστικών δυνατοτήτων των μαθητών μας.

• Η ευαισθητοποίησή τους σε σχέση με την σύγχρονη τέχνη και τον πολιτισμό.

• Η αναγνώριση της επίδρασης που έχει το πολιτιστικό περιβάλλον στην διαμόρφωση του τρόπου ζωής μας.

• Η διεύρυνση του γνωστικού, συναισθηματικού και ψυχοκινητικού πεδίου των μαθητών.

• Η καλλιέργεια σεβασμού προς τους δημιουργούς καλλιτέχνες, τα πολιτιστικά δρώμενα και τον πολιτισμό.

Υπεύθυνη: κ. Ευθυμίου Παρασκευή (Καλλιτεχνικών).

 Ανακοίνωση για συνέχιση του πολιτιστικού προγράμματος


Ομάδα Πληροφορικής

«Ομάδα Ψηφιακής Ασφάλειας»

Το σχολείο μας, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για την εξασφάλιση ενός σύγχρονου αλλά και ασφαλούς περιβάλλοντος αγωγής και μάθησης, συνεχίζει και για τη σχολική χρονιά 2019-2020 τη λειτουργία της ομάδας ψηφιακής ασφάλειας στην οποία μετέχουν μαθητές και μαθήτριες από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.

Οι βασικοί στόχοι της ομάδας είναι:

Α. Να παρέχει τις κατάλληλες γνώσεις στους μαθητές και να τους βοηθήσει να διαμορφώσουν στάσεις, ώστε να μπορούν ως ψηφιακοί πολίτες να λειτουργούν το δυνατόν με ασφάλεια στο νέο ψηφιακό κόσμο.

Β. Να δρα πολλαπλασιαστικά μεταφέροντας τις γνώσεις και την εμπειρία της στη σχολική κοινότητα, είτε μέσω της φυσικής επικοινωνίας των μαθητών είτε μέσω στοχευμένων δράσεων που θα διοργανώνει.

Γ. Να αφουγκράζεται τα προβλήματα της σχολικής κοινότητας που σχετίζονται με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και να τα θέτει με διακριτικότητα προς συζήτηση με σκοπό το σχεδιασμό τρόπων αντιμετώπισής τους.

Οι συναντήσεις της ομάδας γίνονται:

• Πέμπτη (13:20 έως 14:15) για την Α' τάξη.

• Τετάρτη (13:20 έως 14:15) για τις Β' και Γ΄ τάξεις.

Υπεύθυνος: κ. Κατσαρός Αθανάσιος (Πληροφορικής).


Χορωδία

«Μουσικό αφιέρωμα στον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη»

Η χορωδία μας θα μελετήσει μελοποιημένα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη και σε συνεργασία με τη χορωδία του 1ου Γυμνασίου Νέας Φιλαδέλφειας θα πραγματοποιήσει τη σχετική παρουσίαση στο Μαθητικό Φεστιβάλ «Νεολαία …εν δράσει» που διοργανώνει η "Δράση για την Κοινωνία, τον Πολιτισμό και την Ποιότητα Ζωής" την Κυριακή 10 Μαΐου 2020 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στη Γκράβα.

Υπεύθυνη: κ. Παπαδιάδη Έφη (Μουσικής).


Ομάδα Ορθογραφίας

«Μαθαίνω ορθογραφία παίζοντας με τις λέξεις»

«Μαθαίνω ορθογραφία παίζοντας με τις λέξεις» είναι μία δράση του σχολείου μας που προετοιμάζει τους μαθητές οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν κατά το σχολικό έτος 2019-2020 στον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Γλώσσας - Ετυμολογίας - Ορθογραφίας για μαθητές Γυμνασίου.

Η προετοιμασία γίνεται κάθε Τετάρτη ή Πέμπτη από 13:20 - 14:00.

Υπεύθυνη: κ. Καμπύλη Σοφία (Φιλόλογος).


2023-2024 | 2022-2023 | 2021-2022 | 2020-2021 | 2019-2020 | 2018-2019 | 2017-2018 | 2016-2017 | Παλαιότερα