Προγράμματα

Σχολικό Έτος 2022-2023
 

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας

«Άδραξε κάθε ευκαιρία και νιώσε την ευτυχία όσο πιο δυνατά μπορείς»

Η ικανότητα να αναγνωρίζουμε και να επεξεργαζόμαστε τα συναισθήματά μας είναι πολύ βασική, τόσο για την ψυχική μας υγεία όσο και για την ανάπτυξη θετικών διαπροσωπικών σχέσεων. Πρόκειται για μια διαδικασία που είναι δύσκολη για αρκετούς ανθρώπους. Όταν εξωτερικεύουμε τα συναισθήματά μας αντιμετωπίζουμε καλύτερα και αντικειμενικότερα τις καταστάσεις, κοιμόμαστε πιο ήρεμα και εργαζόμαστε καλύτερα.

Ο στόχος είναι να μάθουν οι μαθητές:
• να εκφράζουν και να αντιμετωπίζουν τα συναισθήματά τους σε ένα περιβάλλον που εμπνέει εμπιστοσύνη,
• να αναπτύξουν την συνεργασία και να καλλιεργήσουν ομαδικό πνεύμα.

Μεθοδολογία υλοποίησης: μικρές ομάδες, κάρτες και μελέτη διαφορετικών περιπτώσεων, ζωγραφική, συζήτηση στην τάξη, ασκήσεις χαλάρωσης, παιχνίδι ρόλων, ερωτηματολόγιο, ψηφιακά εργαλεία: padlet, wordart, thiglink, ημερολόγιο καταγραφής συναισθημάτων, ομιλία - συζήτηση με ψυχολόγο.

Οι συναντήσεις της ομάδας γίνονται κάθε Δευτέρα (14:05- 14:40).

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Π. Σωτηρέλη - Μ. Γεωργιάδου - Μ. Δράκου

 Σεμινάριο: «Γνωριμία με τα συναισθήματα, αναγνώριση και διαχείρισή τους»


Δράση

«Πως να πετύχω την σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία;»

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υγεία είναι η κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας.

Σωματική ευεξία επιτυγχάνεται όχι μόνο απαλλαγμένοι από ασθένειες αλλά ο οργανισμός μας να βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή και ένα πρόγραμμα άσκησης.

Ψυχική ευεξία επιτυγχάνεται όχι μόνο απαλλαγμένοι από ψυχικές ασθένειες, αλλά η νοητική μας κατάσταση μας επιτρέπει να ξεπερνάμε δυσκολίες και προκλήσεις και να αξιοποιούμε όσο το δυνατό περισσότερο τις ικανότητες μας και τις ευκαιρίες που μας προσφέρονται.

Κοινωνική ευεξία επιτυγχάνεται όταν αισθανόμαστε ότι ανήκουμε σε μια κοινωνία που μας στηρίζει και μπορούμε να την εμπιστευθούμε και συμβάλλουμε στο να γίνουν οι κοινωνίες μας φιλικές, αξιόπιστες και υποστηρικτικές.

Η ψυχική, σωματική και κοινωνική μας ευεξία αλληλοσυνδέονται όταν φροντίζουμε το σώμα μας και διατηρούμε τις κοινωνικές μας σχέσεις, βοηθούμε και τη συναισθηματική μας ευεξία.

Στόχος: Οι μαθητές μέσα από την σωματική ψυχική και κοινωνική ευεξία, να προάγουν την υγεία τους, την κοινωνικότητα τους και την συναισθηματική τους ανάταση.

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Π. Σωτηρέλη - Ε. Νασιάκου - Μ. Γεωργιάδου - Μ. Δράκου

 Δραστηριότητα: «Πρωινό γεύμα στην τάξη»

 Σεμινάριο: «Το κάπνισμα, σε όλες οι μορφές του, και οι συνέπειές του»

 Βιωματικό σεμινάριο: «Πρώτες Βοήθειες»

 Σεμινάριο: «Πειραματισμός - Χρήση - Κατάχρηση - Εθισμός - Εξάρτηση»


Πολιτιστικό Πρόγραμμα

«Ιστορικά ο Ελληνισμός εκτός Ελλάδας»
(Μ.Ασία, Κων/πολη, Πόντος, Β. Ήπειρος, Κύπρος, Μ.Ελλάδα)

Το θέμα της γνώσης της Ιστορίας μας είναι πολύ σημαντικό. Γι αυτό στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων που διεξάγονται φέτος στο σχολείο μας σκεφτήκαμε πως η ενασχόλησή μας με ένα θέμα ιστορικό που να προσεγγίζει τις περιοχές του Ελληνισμού όπως αναφέρονται στον τίτλο του, θα βοηθούσε τους μαθητές μας να κατανοήσουν γιατί αυτές οι περιοχές αποτέλεσαν και αποτελούν σημαντικά κομμάτια του ελληνικού γίγνεσθαι.

Κάθε μήνας από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο θα είναι αφιερωμένος σε μια από τις περιοχές για τις οποίες οι μαθητές με τη βοήθεια των υπεύθυνων καθηγητών θα ανατρέξουν ιστορικά μέσα από κείμενα, μαρτυρίες εικόνες, φωτογραφίες, επισκέψεις, ομιλίες να τις γνωρίσουν και να τις κατατάξουν στη θέση που τους ταιριάζει μέσα στην ελληνική Ιστορία. Σημαντικό είναι βέβαια να αντιληφθούν τι συμβαίνει σήμερα με τις συγκεκριμένες περιοχές και πώς βρέθηκαν τελικά εκτός κυρίως ελληνικού κορμού.

Το πρόγραμμα θα διεξάγεται κάθε Δευτέρα από τις 14:10 μέχρι τις 14:50 με παιδιά από τη Β' και Γ' τάξη.

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Γεωργιάδου Μαρία (Φιλόλογος) - Δράκου Μαρία (Φιλόλογος) - Σωτηρέλη Παναγιώτα (Οικιακής Οικονομίας)

 Παρουσίαση του πολιτιστικού προγράμματος στο «Καμίνι»

 Εκπαιδευτική εκδρομή στη Νότια Ιταλία

 Επίσκεψη στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου»

 Βιβλιοπαρουσίαση: «Από την εκρίζωση της Μ.Ασίας στο ρίζωμα της Πάτρας»

 Επίσκεψη στην έκθεση: «Αιών... εν Ίωνία, Θράκη και Πόντω»

 Επίσκεψη στην έκθεση: Από το «Δεν λησμονώ» στο «Δεν ξεχνώ»


Πολιτιστικό Πρόγραμμα

«Ιχνηλατώντας την ξενιτιά»

Από την αρχαία εποχή η μετανάστευση - ξενιτιά αποτέλεσε κεντρικό φαινόμενο στη ζωή του Έλληνα. Βίαια γεγονότα, οικονομικοί και δημογραφικοί λόγοι οδήγησαν στην απομάκρυνση από την πατρική γη και την οικογενειακή εστία με αποτέλεσμα την πρόσκαιρη ή την μακροχρόνια εγκατάσταση στα «ξένα». Οι μαθητές-τριες που φέτος θα συμμετάσχουν στο πολιτιστικό μας πρόγραμμα, κρατώντας το υφάδι της μνήμης θα περπατήσουν, ιχνηλατώντας το γενεαλογικό τους δέντρο, στις στράτες των προγόνων τους για να καταγράψουν στιγμές και να διηγηθούν προσωπικά βιώματα που θα μιλούν για το αίσθημα του πόνου του αποχωρισμού, της νοσταλγίας για την πατρίδα και του πόθου της επιστροφής. Αυτά τα συναισθήματα οι μαθητές-τριες θα προσπαθήσουν στη συνέχεια να αποδώσουν χορευτικά, μουσικά και εικαστικά.

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ε. Νασιάκου - Ε. Παπαδιάδη - Θ. Τσερκέζη

 Παρουσίαση του προγράμματος «Ιχνηλατώντας την ξενιτιά»

 Εκπαιδευτική εκδρομή στη Νότια Ιταλία

 «Ο Αθλητισμός …στις χαμένες πατρίδες»

 Επίσκεψη στην έκθεση «Ένδυμα Ψυχής»

 Επίσκεψη στην έκθεση: Από το «Δεν λησμονώ» στο «Δεν ξεχνώ»


Ομάδα Πληροφορικής

«Ομάδα Ψηφιακής Ασφάλειας»

Το σχολείο μας, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για την εξασφάλιση ενός σύγχρονου αλλά και ασφαλούς περιβάλλοντος αγωγής και μάθησης, συνεχίζει και για τη σχολική χρονιά 2022-2023 τη λειτουργία της ομάδας ψηφιακής ασφάλειας στην οποία μετέχουν μαθητές και μαθήτριες από την Α' και τη Β' τάξη του Γυμνασίου.

Οι βασικοί στόχοι της ομάδας είναι:

Α. Να παρέχει τις κατάλληλες γνώσεις στους μαθητές και να τους βοηθήσει να διαμορφώσουν στάσεις, ώστε να μπορούν ως ψηφιακοί πολίτες να λειτουργούν το δυνατόν με ασφάλεια στο νέο ψηφιακό κόσμο.

Β. Να δρα πολλαπλασιαστικά μεταφέροντας τις γνώσεις και την εμπειρία της στη σχολική κοινότητα, είτε μέσω της φυσικής επικοινωνίας των μαθητών είτε μέσω στοχευμένων δράσεων που θα διοργανώνει.

Γ. Να αφουγκράζεται τα προβλήματα της σχολικής κοινότητας που σχετίζονται με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και να τα θέτει με διακριτικότητα προς συζήτηση με σκοπό το σχεδιασμό τρόπων αντιμετώπισής τους.

Η Α' Γυμνασίου εστιάζει στην επίτευξη κυρίως του πρώτου στόχου, ενώ η Β' Γυμνασίου στην επίτευξη κυρίως του δεύτερου και τρίτου στόχου.

Οι συναντήσεις της ομάδας γίνονται για την Α' Γυμνασίου κάθε Πέμπτη (13:25 έως 14:05) και για την Β' Γυμνασίου κάθε Τρίτη (14:05 έως 14:45).

Υπεύθυνος καθηγητής: Κατσαρός Αθανάσιος (Πληροφορικής).

 Οι μαθητές μας συμβουλεύουν…


2023-2024 | 2022-2023 | 2021-2022 | 2020-2021 | 2019-2020 | 2018-2019 | 2017-2018 | 2016-2017 | Παλαιότερα