Η εξέλιξη του κακόβουλου λογισμικού

Αρχικά: Κυβερνο-βανδαλισμός

Διαγραφή αρχείων - Μετονομασία δεδομένων - Διαγραφή αποθηκευμένων δεδομένων

Όταν το κακόβουλο λογισμικό εμφανίστηκε για πρώτη φορά, εξυπηρέτησε έναν απλό σκοπό: να προκαλέσει βλάβη χωρίς οικονομικό όφελος, που συνήθως αναφέρεται ως «κυβερνο-βανδαλισμός». Αυτός θα μπορούσε να είναι: η διαγραφή των αρχείων, η μετονομασία των δεδομένων ή η διαγραφή δεδομένων από τα μέσα αποθήκευσης. Κάποιοι είχαν σκοπό να μη κάνουν τίποτα απολύτως, αν και θα μπορούσαν να προκαλέσουν απρόβλεπτες παρενέργειες.

Αν και οι ιοί εκτελούνται κρυφά, το θύμα μπορεί μερικές φορές να τους «αισθανθεί», καθώς ο υπολογιστής γίνεται πιο αργός ή σύνδεση στο διαδίκτυο γίνεται πιο αργή ή κολλάει.


Σήμερα: Παράνομο κέρδος

Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία του κακόβουλου λογισμικού έχει δημιουργηθεί για να βγάλει παράνομα χρήματα, συχνά με τη συλλογή εμπιστευτικών δεδομένων από τον υπολογιστή του θύματος. Για να το κάνει αυτό, το κακόβουλο λογισμικό έχει σχεδιαστεί να εγκαθίσταται όσο πιο διακριτικά γίνεται, να τρέχει χωρίς να διαταράσσει το θύμα και να εξασφαλίζει ότι το μηχάνημα είναι σε άριστη κατάσταση. Ένα κατεστραμμένο μηχάνημα δεν έχει καμία αξία για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου, αλλά ένα μολυσμένο μηχάνημα αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο που είναι σε θέση να εκτελεί διάφορες εργασίες χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης.

Αν και ο παράνομος χαρακτήρας των δραστηριοτήτων του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο καθιστά αδύνατη την απόκτηση μιας ακριβούς εικόνας για το πόσα χρήματα κερδίζονται από αυτές τις δραστηριότητες, υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις που κυμαίνονται από εκατομμύρια, σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ο αυξανόμενος όγκος των επιθέσεων καθιστά σαφές ότι η «σκοτεινή αγορά» του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο είναι εξαιρετικά επικερδής.

Εδώ και μια δεκαετία γίνονται τυχαίες, κερδοσκοπικές επιθέσεις σε όποιον έχει την ατυχία να μολυνθεί. Ωστόσο, ο αριθμός των στοχευμένων επιθέσεων αυξάνεται. Τέτοιες επιθέσεις συνήθως στοχεύουν σε επιχειρήσεις.