Πώς εξαπλώνεται το κακόβουλο λογισμικό

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να εξαπλωθεί το κακόβουλο λογισμικό.


Μόλυνση από ιστοσελίδες

Κάποιος μπορεί να μολυνθεί μόνο με την επίσκεψη μιας φαινομενικά ακίνδυνης ιστοσελίδας, καθώς οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου ψάχνουν για κενά ασφαλείας στους υπολογιστές που φυλάσσονται οι ιστοσελίδες (web servers) και τις μολύνουν.


Μόλυνση από μεταφορτώσεις

Συνήθως οι υπολογιστές που φυλάσσονται οι ιστοσελίδες (web servers) φιλοξενούν περισσότερους από ένα δικτυακούς τόπους. Οι εγκληματίες, επωφελούμενοι από τα κενά ασφαλείας αυτών των συστημάτων, κρύβουν το λογισμικό τους στις ιστοσελίδες και όταν κάποιος βλέπει μια από αυτές τις σελίδες, το κακόβουλο λογισμικό μεταφέρεται αυτόματα στον υπολογιστή του θύματος, κρυμμένο μέσα στο υπόλοιπο περιεχόμενο που κατεβάζει.


Μόλυνση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Το θύμα λαμβάνει μήνυμα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο που τον καλεί να πατήσει σε κάποιο σύνδεσμο ή να ανοίξει κάποιο συνημμένο αρχείο. Αν το θύμα ακολουθήσει τις προτροπές και το κάνει, το κακόβουλο λογισμικό ενεργοποιείται και μολύνει τον υπολογιστή του.


Μόλυνση μέσω κοινωνικών δικτύων

Σύνδεσμοι που οδηγούν σε μολυσμένες ιστοσελίδες υπάρχουν στις σελίδες των κοινωνικών δικτύων όπως το Twitter και το Facebook.


Μόλυνση μέσω αφαιρούμενων μέσων αποθήκευσης

Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί εύκολα να μεταδοθεί μέσω των παραδοσιακών αφαιρούμενων αποθηκευτικών μέσων όπως τα CD, DVD, οι κάρτες μνήμης και τα USB memory sticks που μπορεί να περιέχουν μολυσμένα αρχεία. Σήμερα αυτός ο τρόπος μετάδοσης είναι ο πιο αργός.


Μόλυνση μέσω μη ασφαλούς λογισμικού

Το κακόβουλο λογισμικό δεν βασίζεται πάντα στην αλληλεπίδραση του χρήστη για να εξαπλωθεί. Στην πραγματικότητα, συχνά εκμεταλλεύεται ελλείψεις ασφαλείας στο λογισμικό που χρησιμοποιούμε καθημερινά για να μολύνει άλλες συσκευές.

Αυτές οι ελλείψεις ασφαλείας (ή τρωτά σημεία) μπορούν να βρεθούν μέσα στο λειτουργικό σύστημα όπως τα Windows ή το Android, ή σε ευρέως χρησιμοποιούμενα λογισμικά, όπως η Java, το Adobe PDF Reader, το Adobe Flash Player, το Microsoft Office ή άλλες εφαρμογές.

Αυτές οι «ατέλειες» δεν είναι ασυνήθιστες, και τις εκμεταλλεύονται οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου για να τρέξουν κακόβουλο λογισμικό.